Германското разузнаване БНД от години сътрудничи с пакистанска тайна служба,

...
Германското разузнаване БНД от години сътрудничи с пакистанска тайна служба,
Коментари Харесай

Мръсната тайна на тайните служби


Германското разузнаване Разузнавателна служба на ФРГ от години сътрудничи с пакистанска загадка работа, подкрепяща терористични атентати против Запада. Разузнавателна служба на ФРГ през цялото време знае това, сочи следствие на немската телевизия АРД.

Германското външно разузнаване Разузнавателна служба на ФРГ сътрудничи от години с пакистанската загадка работа ISI, с цел да получава информации за ислямистки терористични кафези. Неотдавна някогашен началник на Разузнавателна служба на ФРГ призна, че ISI поддържа и терористични атентати против Запада. В изявление за телевизия АРД някогашният началник на федералната разследваща служба Герхард Шиндлер окачествява това съдействие като " безалтернативно ". За осъществяването на разследващите задачи трябвало да отпаднат " моралните " задръжки. Бившият началник на пакистанската загадка работа военачалник Асад Дурани, който е подготвен в Германия, разказва двойната игра на ISI. Като началник на службата той е бил непосредствен сътрудник на немското разузнаване и военен аташе в Берлин.Той е един от 380-те пакистански висши офицери, които са подготвени от Бундесвера.

От самото начало разследващата работа Разузнавателна служба на ФРГ е била наясно за близостта на ISI с ислямистки терористични кафези. Въпреки или точно заради това Германия залага на Пакистан, с цел да получава информации от първа ръка. Разузнавателна служба на ФРГ умишлено поема риска да сътрудничи с " кръстниците " на терора. Герхард Шиндлер, който е началник на Разузнавателна служба на ФРГ от 2012 до 2016 година, изяснява съдействието по следния метод: " ISI е един голям уред и не постоянно беше ясно, тъкмо кой отдел сътрудничи с нас и кой работи срещу нас, като поддържа талибаните или Ал Кайда ". Асад Дурани самодоволно се усмихва. " Ако си добър състезател, играеш двойна или тройна игра. Ако играеш двойна игра, най-малко я играй добре ", споделя той. Разследванията на телевизия АРД разкриват по какъв начин ISI подкрепя пакистанската терористична формация Лашкар-е Тайба, която е виновна за голям брой атентати, в това число и против немските бойци в Афганистан.

Обучени и въоръжени от Бундесвера

Въпреки това Западът продължава да залага на  ISI, образова, въоръжава пакистанските сътрудници и ги поддържа съгласно силите си. Документалният филм на АРД " Следата на терора " демонстрира, че колкото по-силни стават ислямистите, толкоз повече американците, британците и германците инвестират в пакистанските сътрудници в битката против терора. ISI е създала бизнес-модела " гнет " и го е довела да съвършенство. Удивително искрено приказват за това някогашните шефове на тайните служби Ернст Урлау и Майкъл Хейдън. Американският военачалник Хейдън беше началник на Централно разузнавателно управление на САЩ и АНС. В изявлението той звучи самокритично.  " Пакистан беше съдружник, само че демонски съдружник ", споделя замислено той за времето си като началник на тайните служби.

Това е един замърсен бизнес

Съюз с дявола? Германското правителство се държи въздържано във връзка с формалните оценки за сътрудниците от ISI в битката против тероризма. " Никога не можеш да бъдеш сигурен ", споделя специфичният прокурист на федералното държавно управление за Афганистан и Пакистан Маркус Потцел. Бившият координатор на тайните служби в английското държавно управление Ричард Кемп е доста по-категоричен. " Това е един доста замърсен бизнес. Съединени американски щати, Англия, Германия и Европейски Съюз са изплатили големи суми, които в последна сметка са били употребявани за атентати против нас ", споделя той.
Бившият началник на Разузнавателна служба на ФРГ Герхард Шиндлер: " Налага се да изтласкаш на назад във времето моралните угризения "

Значи ли това, че тайните служби умишлено поемат риска от финансирането на терористични набези, с цел да получат информации и да си обезпечат хора за взаимозависимост? Бившият началник на Разузнавателна служба на ФРГ Ернст Урлау споделя, че Германия е била подвластна от партньорството с пакистанската загадка работа. " Без  ISI преди време не можеше да стане нищо. Всички участници бяха наясно, че става дума за подмолна игра ", споделя той.

Къде тогава е алената линия? Има ли някаква граница на съдействието? Бившият началник на БНД Шиндлер споделя, че в света на тайните служби няма единствено положителни и неприятни. И добавя в изявлението за АРД: " Това е подобен бизнес, че човек би трябвало да изтласка малко обратно моралните си угризения, с цел да може да извърши поръчката си ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР