Германия прекратява проекти в босненската сръбска република заради сепаратистки ходове

...
Германското правителство затвори четири инфраструктурни проекта в автономната Република Сръбска
Коментари Харесай

Германското правителство затвори четири инфраструктурни проекта в автономната Република Сръбска на Босна и Херцеговина заради сепаратистките цели на нейния президент Милорад Додик, според изявление на Германия посолство.

Съобщението от сряда се отнасяше за проекти на обща стойност 105 милиона евро (115 милиона долара), които бяха спрени през април 2022 г., след като Додик реши да извади сръбския регион от държавните институции, предизвиквайки най-тежката политическа криза в Босна след войната от 1992-1995 г.< /p>

През юни парламентът на региона гласува условно да отмени решенията на Конституционния съд на Босна и решенията на бивш германски министър, който действа като международен мирен пратеник в Босна. Гласуването предизвика санкции на САЩ срещу висши босненски сръбски служители през следващия месец.

Додик обвини Вашингтон, че е предубеден към сърбите.

„Оттеглянето на сепаратистките мерки, поискани от германското правителство, не се случи“, се казва в изявлението на посолството. „Вместо това [Додик] … и правителството продължиха да ескалират политическата криза.“

Поради тази причина спрените проекти – изграждане на вятърен парк, програма за управление на отпадъчни води и два, свързани с реконструкция на водноелектрическа централа – няма да бъдат възобновени, се казва в съобщението.

Европейският съюз също многократно предупреждаваше Додик да спре сепаратистката си реторика и действия, подкопаващи босненската държава, но се въздържа от налагане на санкции.


Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР