Германското правителство прие първата в историята на страната Стратегия за

...
Германското правителство прие първата в историята на страната Стратегия за
Коментари Харесай

Германия обяви първата си стратегия за национална сигурност

Германското държавно управление одобри първата в историята на страната Стратегия за национална сигурност, в която са залегнали главните правила и ограничения за противопоставяне на евентуалните външни закани за страната през идващите години, заяви „ Билд “.


" Определящият фактор " за създаването на документа е войната на Русия в Украйна, " Zeitenwende " или " повратната точка ", както я назова немският канцлер Олаф Шолц. Според немското държавно управление е било належащо да се сътвори документ от 40 страници, в който е залегнала концепцията за гарантиране на сигурността на територията на страната и НАТО, в това число в киберпространството и космоса, противопоставяне на външното въздействие и шпионажа, отбрана на технологиите и обектите от сериозната инфраструктура, ръководство на рецесии, пандемии, както и реализиране на суверенитет в енергийния и хранителния бранш.

Германското държавно управление удостовери уговорките си към НАТО и реши да усили разноските за защита. " Изразяваме мощния си ангажимент към НАТО и Европейски Съюз и укрепваме Бундесвера (въоръжените сили на Федерална република Германия), с цел да осъществим главната цел за национална и съюзна защита (2%) ", се споделя в документа. В него се показва, че управляващите възнамеряват да реализират нарастването на разноските за защита с 2% " в продължение на няколко години ". " Ще засилим сигурността си в киберпространството и космоса ", се акцентира в документа.

Освен това немското държавно управление съобщи, че ще понижи зависимостта си от доставките на сила и първични материали и ще работи за тяхната диверсификация.

" Ще понижим едностранната взаимозависимост от доставките на първични материали и енергийни запаси, като ги диверсифицираме. Ще работим дружно с нашите предприятия за поощряване на планове за първични материали, в това число за основаване на стратегически ресурси ", се споделя в документа. Германските управляващи обявиха, че се стремят да разширят националните запаси от храни, сила и медикаменти. Документът включва и проекти за приемане на закон за отбрана на обектите от сериозната инфраструктура.


Трудности при приемането на тактиката за национална сигурност

Това е първата по рода си Стратегия за национална сигурност на Германия. Първоначално документът трябваше да бъде показан на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари тази година, само че вътрешни разногласия в ръководещата партия попречиха това да се случи. В частност, висшият немски посланик Аналена Бербок се опита да подсигурява контрола на външното министерство върху политиката за сигурност.

Друг препъни камък при приемането на документа беше основаването на така наречен съвет за национална сигурност, който да координира решенията по външната политика и политиката за сигурност и да поема оперативното ръководство в спешни обстановки. В последна сметка съветът по този начин и не беше основан, защото канцлерството и немското външно министерство не можаха да решат кой да поеме управлението на органа. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР