Германското правителство прие първата си стратегия за Китай с фокус

...
Германското правителство прие първата си стратегия за Китай с фокус
Коментари Харесай

Германия планира по-твърд подход към Китай

Германското държавно управление одобри първата си тактика за Китай с фокус върху " намаляването на риска " в връзките си с най-големия си търговски сътрудник, който съгласно Берлин от ден на ден се обрисува като " систематичен противник " на Запада. " Германия се промени и по тази причина би трябвало да променим и политиката си по отношение на Китай ", сподели външният министър Аналена Бербок. Пекин е станал " по-репресивен вътрешно и по-агресивен външно ", добави тя, и въпреки да остава сътрудник, ролята му на " систематичен противник " стартира да " господства ".

Германското държавно управление одобри първата си тактика за Китай с фокус върху " намаляването на риска " в връзките си с най-големия си търговски сътрудник, който съгласно Берлин от ден на ден се обрисува като " систематичен противник " на Запада.

" Германия се промени и по тази причина би трябвало да променим и политиката си по отношение на Китай ", сподели външният министър Аналена Бербок. Пекин е станал " по-репресивен вътрешно и по-агресивен външно ", добави тя, и въпреки да остава сътрудник, ролята му на " систематичен противник " стартира да " господства ".
Намялаване на рисковете
Важната тактика, която беше дълго отлагана заради различия сред канцлерството на Олаф Шолц и външното министерство на Бербок, отхвърля концепцията за " обособяване " от Китай, само че акцентира нуждата Германия да " понижи риска " - т.е. да разнообрази своите вериги за доставки и експорт на пазари надалеч от страната и по този начин да понижи уязвимостта си към външни шокове. Европейски Съюз дефинира Китай като систематичен противник през 2019 година

По-специално документът от 64 страници има за цел да накара немските компании да осъзнаят по-добре рисковете, пред които са изправени при правенето на бизнес с Китай, и да обясни, че Берлин няма да ги избави, в случай че изпаднат в неволя.
Реклама

" Компаниите, които са подвластни от китайския пазар значително, в бъдеще ще би трябвало сами да поемат по-голяма част от финансовия риск ", сподели Бербок. Тя счита, че отговорността от " рискови корпоративни решения " би трябвало да стане по-ясна. " Подходът на доверие към невидимата ръка на пазара в положителни времена и очакване на поддръжка от страната по време на рецесия не работи дълготрайно, сподели тя. Дори една от най-силните стопански системи в света не може да поддържа този модел. "

Ноа Баркин, специалист по въпросите, свързани с Европа и Китай, от американската компания за изследвания Rhodium Group, сподели, че признатата тактика изпраща значим сигнал.
" Имаше доста неизясненост по отношение на позицията на Германия, сподели той. Берлин демонстрира, че към този момент не счита Китай само за рентабилен еднопосочен стопански залог, само че и че е опасност за Запада на доста равнища. " Реклама
След съветската инвазия в Украйна, която разкри какъв брой подвластна е Германия от съветския газ, Берлин цели да понижи зависимостта си от други проблематични страни, в частност Китай.

Китай е главният търговски сътрудник на Германия, с размер на двустранната търговия от рекордните 300 милиарда евро предходната година. Взаимоотношенията сред двете страни се дефинират като забележителна причина за триумфа на немската стопанска система и образец за глобализацията в процедура.
Честите визити на някогашния канцлер Ангела Меркел в Пекин, постоянно в компанията на голям брой немски индустриални водачи, бяха знак на мощното партньорство, незастрашено от терзанията за нарушаването на човешките права в места като Синдзян и Хонконг.
Опасенията на Германия последователно са нарастнали след поемането на властта от президента Си Цзинпин, най-силния водач на Китай от Мао Дзъдун насам. Си Цзинпин стартира третия си мандат тази година, което е казус за страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР