Германският външен министър Аналена Бербок ще посети в петък Армения,

...
Германският външен министър Аналена Бербок ще посети в петък Армения,
Коментари Харесай

Германският външен министър ще посети Армения и Азербайджан

Германският външен министър Аналена Бербок ще посети в петък Армения, а на идващия ден ще отиде в Азербайджан, оповестява Българска телеграфна агенция.

Това ще стане към месец и половина откакто силите на етническите арменци в Нагорни Карабах се предадоха на Азербайджан след къс спор.

Бербок ще се срещне в Армения с външния министър Арарат Мирзоян, заяви представител на немското министерство на външните работи. 

Около 100 000 етнически арменци напуснаха Нагорни Карабах вследствие на спора. Германският външен министър ще посети център за бежанци от Нагорни Карабах в Армения, сподели представителят.

Очаква се Бербок да посети и гражданската задача на Европейския съюз в Армения (EUMA), която следи обстановката със сигурността по границата от арменската й страна.

В събота немският външен министър възнамерява да се срещне с азербайджанския си сътрудник Джейхун Байрамов в Баку.

Силите на етническите арменци в Нагорни Карабах се предадоха на Азербайджан на 19 септември.

Преди това регионът, който е интернационално приета азербайджанска територия, само че бе обитаем преобладаващо с арменци, в продължение на десетилетия бе отвън контрола на Баку. Армения води две войни с Азербайджан - при започване на 90-те години на предишния век и през есента на 2020 година, само че не се намеси в спора през септември.

" Целта е да се реализира всеобхватно спокойно решение посредством договаряния, тъй че арменци и азербайджанци да могат да живеят в мир и сигурност в държавните си граници ", означи гговорителят на немското министерство на външните работи.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР