Германският външен министър Аналена Бербок нападна остро Унгария заради блокирането

...
Германският външен министър Аналена Бербок нападна остро Унгария заради блокирането
Коментари Харесай

Украйна и вбеси ЕС! Блокира €18 млрд. за Украйна

Германският външен министър Аналена Бербок атакува остро Унгария поради блокирането на 18 милиарда евро финансова помощ за Украйна, откакто няколко европейски дипломати упрекнаха държавното управление на премиера Виктор Орбан в шантаж, написа " Политико ".

Бербок предизвести, че Будапеща не трябва да " играе покер " в опит да оказва напън на Брюксел в разногласието за върховенството на закона.

Предложеният от Европейската комисия в сряда нов пакет е необходим, с цел да се поддържа стопанската система на Украйна и да се подкрепи общественият бранш в идната година, както и за възобновяване на унищожена от Русия инфраструктура. Унгария обаче декларирала, че не може да поддържа пакета съгласно трима представители на Европейски Съюз, представени от изданието.

Този ход вбесява Брюксел и Берлин. Според четирима източници той се преглежда като шантаж за деблокиране на европейски средства за Унгария в размер на над 13 милиарда (от които 5.8 милиарда по Плана за възобновяване и устойчивост), които може да не бъдат отпуснати, в случай че страната не реши противоречивите въпроси към върховенството на закона.

" Финансовата и филантропичната ни поддръжка в границите на зимната помощ не е естествен европейски въпрос, за който хората играят покер и договарят напред-назад за финансови запаси ", отговори Бербок в отговор на въпрос на " Политико " на конференция в Берлин. " В обстановка сме, в която спасяваме животи таман с финансовата помощ от Европа. "

Във вторник унгарският финансов министър Михай Варга изясни, че Будапеща е подготвена да поддържа Украйна, само че е срещу страната да способства за това Европейски Съюз да взима нов заем. Очаква се въпросът да бъде разискван още веднъж на 6 декември, когато се срещат финансовите министри на Европейски Съюз.

Източник: " Дневник "

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР