Германският парламент прие днес закон за повишаване на минималното почасово

...
Германският парламент прие днес закон за повишаване на минималното почасово
Коментари Харесай

Германия увеличава минималното почасово заплащане на 12 евро

Германският парламент одобри през днешния ден закон за повишение на минималното почасово възнаграждение на 12 евро - основно заричане, обещано от канцлера Олаф Шолц по време на предизборната му акция предходната година, оповестява Агенция Франс Прес, представена от БНР.

Мярката беше призната с огромно болшинство от долната камара на Бундестага, като беше подкрепена от депутати от ръководещата лявоцентристка коалиция, както и от крайнолявата партия „ Линке ”. Консервативният ХДС и крайнодясната Алтернатива за Германия се въздържаха.

Увеличението с една трета ще засегне 6,2 млн. души измежду дейното работещо население от 45,2 млн. души.

Според закона минималната работна заплата ще се увеличи на два стадия - от 8,82 евро на 10,45 евро на 1 юли, последвано от второ нарастване до 12 евро на 1 октомври.

Министърът на труда Хубертус Хайл назова този ход " въпрос на почитание " към тежкия труд, като съобщи, че за хората с ниски заплати той ще значи " най-голямото нарастване на заплатата в живота им ".

Като водеща политика в предизборния манифест на Олаф Шолц за изборите през септември предходната година смяната не е лишена от критици.

Някои специалисти се притесняват, че тя ще усили натиска върху заплатите и ще докара до повишение на цените в миг, когато инфлацията към този момент е извънредно висока.

През май потребителските цени се покачиха със 7,9%, което е връх за Германия след обединяването и се дължи на възходящите разноски за сила.

Неотдавнашно изследване на комерсиалната фондация „ Фамилиенунтернемен ” (Familienunternehmen) измежду 800 предприятия сподели, че 89% от ръководителите се притесняват от сходна серпантина на заплатите и цените.

Секторите, които към този момент са подложени на напън от нарастването на цените на суровините, са изключително загрижени.

Земеделското бизнес лоби DBV предизвести за " голямо " влияние на нарастването на заплатите.

Други настояват, че рисковете, произлизащи от мярката, са по-ограничени.

Разумното нарастване на заплатите е належащо, с цел да се " стабилизира стопанската система ", написа в своя колонка ръководителят на авторитетния стопански институт DIW Марсел Фратчер.

В същото време синдикатите приканват за още по-значително нарастване на заплатите, с цел да се отговори на бързо растящите разноски за живот.

Временната инфлация " не е толкоз нездравословна " за страната, колкото загубата на покупателна дарба на служащите, съобщи ръководителят на немската федерация на профсъюзите DGB Ясмин Фахими.

Работниците в разнообразни браншове са в развой на договаряне на нови съглашения за заплатите.

В стоманодобива няколко хиляди чиновници организираха стачка през последните дни, с цел да изискат нарастване на заплатите с 8,2%.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР