Германският министър на финансите Кристиан Линднер обяви плановете си да

...
Германският министър на финансите Кристиан Линднер обяви плановете си да
Коментари Харесай

Финансовият министър на Германия: Планираме частична реформа на дълговата си спирачка

Германският министър на финансите Кристиан Линднер разгласи проектите си да реформира разпоредбите за дълга на страната , с цел да разреши повече разноски по време на стопански спад, като в същото време насочи рецензии към плануваното нарастване на цените за земеделските производители и самолетните компании, оповестява „ Politico “. В изявление за немски районни вестници, оповестено през днешния ден, Линднер акцентира, че има намерение да преразгледа съставния елемент за икономическо пресмятане , който дефинира какъв брой нови заеми е разрешено на държавното управление да вземе всяка година в границите на дълговата си спирачка , която лимитира разноските .

„ Това обаче няма да усили евентуалния дълг , когато бъде разпределен за няколко години “ , твърди Линднер пред медийната група RND, добавяйки, че спомагателната независимост на деяние по време на стопански спад ще бъде уравновесена от по-строги критерии по време на стопански напредък.

Предложената промяна, която Линднер изясни, че ще пристигна идната година, може да даде на държавното управление повече еластичност при разноските през 2024 година Германският стопански институт към този момент предвижда продължаващ стопански спад през идната година.

И въпреки всичко Линднер, който е от фискално консервативната Свободна демократическа партия /FDP/, акцентира, че не утвърждава по-широки промени в правилото за дълга , като да вземем за пример освобождението на вложенията в запазване на климата от рестриктивните мерки на разноските. Коалиционните сътрудници на FDP, социалдемократите на канцлера Олаф Шолц и Зелените на министъра на стопанската система Робърт Хабек , приканиха за такива по-широки промени.

Заложената в Конституцията дългова спирачка на Германия – която лимитира федералния недостиг до 0,35 % от Брутният вътрешен продукт , с изключение на в изключителни обстановки – се трансформира в главен политически проблем в неотдавнашната бюджетна рецесия в страната. След като немският парламентарен съд предишния месец раздуха дупка от 60 милиарда евро във финансите на държавното управление, ръководещата коалиция прекара седмици в разискване по какъв начин да понижи разноските, преди най-сетне да реализира съглашение за нов бюджет за 2024 година по-рано тази седмица.

Съгласно бюджетната договорка държавното управление се съгласи да съблюдава дълговата спирачка през 2024 година, откакто тя към този момент трябваше да бъде спряна тази година и през предходните години заради войната в Украйна , енергийната рецесия и пандемията от Коронавирус . И въпреки всичко ръководещата коалиция добави предизвестие: правилото за дълга може да бъде прекратено със задна дата през 2024 година, в случай че Германия би трябвало да даде спомагателна поддръжка на Украйна , да вземем за пример при положение, че военното състояние в страната се утежни или в случай че други поддръжници като Съединени американски щати понижат помощта си.

Освен това в ръководещата коалиция продължава дебатът по отношение на съкращенията на разноските, които трябваше да бъдат взети като част от бюджетната договорка, което допуска, че съглашението към момента е нежно. В изявлението си Линднер сподели, че някои от съкращенията, засягащи дотациите за дизел в селскостопанския бранш, както и планувания налог върху реактивното гориво би трябвало да бъдат разисквани още веднъж.

„ За да бъда явен, аз не съм последовател на тежестта върху селскостопанския бизнес “, съобщи финансовият министър и добави:

„ Отворен съм към други възможности “.

Той също по този начин сподели, че опасенията на авиационната промишленост по отношение на налога върху реактивното гориво , който би трябвало да бъде натрапен на вътрешните полети, се изследват „ доста деликатно “ , с цел да се избегнат дефекти за немските самолетни компании спрямо задграничните съперници. Освен това Линднер акцентира:

„ Не би трябвало да има дискриминация против немските компании . “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР