Германският канцлер Олаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата

...
Германският канцлер Олаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата
Коментари Харесай

Германският канцлер отдаде почит на специалния дипломат Хенри Кисинджър

Германският канцлер Олаф Шолц  Олаф Шолц Олаф Шолц е немски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 отдаде респект на починалия Хенри Кисинджър – роден в Германия емигрант от Втората международна война, който бе държавен секретар на Съединени американски щати и бе авторитетен дипломатически медиатор през втората половина на предишния век, съобщи ДПА.

Кисинджър умря нощес в дома си в щата Кънектикът на 100-годишна възраст.

" Хенри Кисинджър формираше американската външна политика както малко на брой други. Неговият ангажимент с трансатлантическото другарство сред Съединени американски щати и Германия бе забележителен и той постоянно си остана непосредствен със своята немска татковина. Светът губи специфичен посланик ", написа Шолц в своя обява в обществените мрежи.

Кисинджър е роден в еврейско семейство в град Фюрт, Бавария, на 27 май 1923 година и рожденото му име е Хайнц Алфред Кисинджър, показва ДПА. Той идва в Ню Йорк дружно със фамилията си, откакто те бягат от нацистите през 1938 година. Тринадесет негови родственици са били убити по време на Холокоста, написа Българска телеграфна агенция.

По време на администрациите на американските президенти Ричард Никсън и Джералд Форд той е един от главните покровители за политиката на усмиряване на напрежението с Русия. Критици обаче показват, че доста от триумфите на Кисинджър през Студената война са краткотрайни и че той е основна подмолна фигура в голям брой американски външнополитически измами, в това число такива, които са помогнали на диктатори от Латинска Америка до Азия да се задържат на власт, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР