Германският канцлер Олаф Шолц посреща швейцарския президент Ален Берсе в

...
Германският канцлер Олаф Шолц посреща швейцарския президент Ален Берсе в
Коментари Харесай

Президентът на Швейцария потвърди отказа на страната да разреши реекспорт на оръжия за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц посреща швейцарския президент Ален Берсе в Берлин. Снимка: АП

Президентът на Швейцария Ален Берсе още веднъж удостовери отхвърли на страната да разреши на купувачи на швейцарско въоръжение и муниции да ги дават на Украйна – позиция, която провокира рецензии от страна на Германия и други западни страни, съобщи ДПА.

След среща с немския канцлер Олаф Шолц в Берлин през вчерашния ден Берсе обоснова позиция си с неутралитета на своята страна, която не е членка на Европейския съюз или НАТО. " Не можете да желаете от нас да нарушим личните си закони ", съобщи той.

Законите за швейцарския неутралитет постановяват, че държавното управление няма право да дава военна поддръжка на която и да било страна в спор, изясни той. Всяка страна, купила военни материали в Швейцария, поема обвързване да не ги трансферира на воюващи страни.

Дискусиите по въпроса обаче са жизненоважни и те сега текат и в Швейцария, сподели още Берсе. " Важно е да следваме разпоредбите и да ги приспособяваме, в случай че се наложи ", добави швейцарският президент.

Както държавното управление, по този начин и Народното събрание отхвърлят да трансформират позицията си по отношение на реекспорта на швейцарски оръжия и неотдавна отхвърлиха искане на Берлин да разрешат да бъдат предоставени на Украйна муниции за танкове " Гепард ", закупени в Швейцария.

Швейцарското държавно управление до момента е отказало претенции да позволи реекспорт, отправени от Германия, Дания и Испания, и съобщи, че няма да анулира закона.

Шолц сподели, че немското държавно управление следи " извънредно оживения спор " в Швейцария доста деликатно.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР