Германският канцлер Олаф Шолц подкрепя Гърция срещу турските заплахи в

...
Германският канцлер Олаф Шолц подкрепя Гърция срещу турските заплахи в
Коментари Харесай

Турските претенции към суверенитета на Гърция са недопустими, отсече Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц поддържа Гърция против турските закани в разногласието за гръцките острови в Източното Средиземноморие , оповестява ДПА.

Недопустимо е един сътрудник от НАТО да слага под подозрение суверенитета на различен, акцентира той пред гръцкия вестник " Та Неа " преди срещата си с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис в Атина. Това се отнася и за повече или по-малко завоалирани военни закани, означи Шолц.

Турция оспорва гръцкия суверенитет над голям брой острови в Източното Средиземноморие и приканва за евакуиране на гръцките войски от тях. Ситуацията сред двете страни сътрудници от НАТО в Егейско море сега е извънредно напрегната. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган неведнъж заплаши Гърция през последните седмици с думите:

Шолц прикани двете страни да разрешат спора посредством разговор.
 Ердоган отново плаши Гърция с последици поради провокации
Ердоган отново плаши Гърция с последици поради провокации

Припомни моменти от историята и упрекна в окупация

Добрите съседски връзки сред Гърция и Турция са от голяма важност освен за двете страни, само че и за цяла Европа, безапелационен бе той и добави, че немското държавно управление се ангажира да подсигурява, че отворените въпроси сред двете страни се вземат решение посредством разговор и въз основа на интернационалното право.

Канцлерът предложи и немско ходатайство в разногласието.

" Нашата обща цел, нашата визия би трябвало да бъде цялостният стопански капацитет на Източното Средиземноморие - използвайте района. За богатството на всички страни ", настоя той и посочи, че в случай че Атина и Анкара считат за подходящо, Берлин може да се намеси в диалозите.

евентуално ще бъде една от главните тематики на диалога сред Шолц и Мицотакис.

Германският външен министър Аналена Бербок също съобщи ясна позиция за Гърция по време на двойно посещаване в Атина и Турция през юли.

Гръцките острови са гръцка територия и никой няма право да слага това под подозрение, отсече тя. Думите ѝ бяха остро подложени на критика от турския ѝ сътрудник Мевлют Чавушоглу.
 Възможна ли е война сред Гърция и Турция?
Възможна ли е война сред Гърция и Турция?

Изразните средства на Турция за неустановеност наподобяват тези на Русия при започване на войната с Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР