Германският канцлер Олаф Шолц обяви, че е разпоредил на правителството

...
Германският канцлер Олаф Шолц обяви, че е разпоредил на правителството
Коментари Харесай

Германия замрази безсрочно руския газопровод Северен поток 2

Германският канцлер Олаф Шолц разгласи, че е разпоредил на държавното управление да вземе ограничения за прекъсване на процедурата по лицензирането на " Северен поток 2 ". 

Руският газопровод е в основата на разногласия сред Берлин и Съединени американски щати от години поради увеличението на зависимостта от енергийните доставки от Москва. От своя страна, Русия използваше опцията си да стопира подаването на природен газ до европейските пазари през есента и зимата на 2021/2022 година, с цел да принуди Германия да форсира процеса по окончателното утвърждение на новия газопровод. 

Без лиценза, за който Олаф Шолц приказва, " Северен поток 2 " няма по какъв начин да бъде пуснат в употреба. 

Решението на канцлера беше оповестено часове откакто Владимир Путин реши да признае суверенитета на Донецк и Луганск като независими републики от Украйна. 

По информация на Spiegel немският вицеканцлер и министър на стопанската система Роберт Хабек към този момент е изпратил писмо до енергийния регулатор да отдръпна по-ранно положително мнение, което е било от решаващо значение за узаконяването на газопровода. 

В документа, подписан през октомври 2021 година още при остарялото държавно управление на Ангела Меркел, се споделя, че стартирането на " Северен поток 2 " няма да сложи под риск доставките с газ за Германия. Новата обстановка към спора на Русия и Украйна обаче е довела до преоценка на този разбор, се споделя в писмото на Хабек. 

" Северен поток 2 " трябваше да заобиколи Украйна и да доставя с съветски газ Германия през Балтийско море. Съоръжението с дължина 1230 км към този момент е приключено, само че не е пуснато в употреба поради забавянето на процеса по узаконяване. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР