Германският канцлер Олаф Шолц обещава по-малко вътрешни борби, тъй като правителството му работи за стимулиране на икономиката

...
Германският канцлер Олаф Шолц обещава, че правителството му ще смекчи
Коментари Харесай

Германският канцлер Олаф Шолц обещава, че правителството му ще смекчи честите публични борби, които го утежняват зле в анкети, тъй като работи за вдигане на стагниращата икономика на страната, най-голямата в Европа

От GEIR MOULSON Associated Press, 30 август 2023 г., 8:10 ч.

БЕРЛИН – Германският канцлер Олаф Шолц обеща в сряда, че правителството му ще смекчи честите вътрешни борби, които го натежаха зле в социологическите проучвания, тъй като работи за възстановяване на стагниращата икономика на страната, най-голямата в Европа.

Шолц говори, след като неговият кабинет проведе двудневно отстъпление извън Берлин, появявайки се с планове за насърчаване на щадящи климата инвестиции, предоставяне на данъчни облекчения за компаниите и намаляване на бюрокрацията. Срещата последва месеци, в които дневният ред на тройната коалиция за модернизиране на Германия често беше засенчен от вътрешни кавги.

„Ние сме правителство, в което има чукове и винтове на работа и това води до шум, както забелязахте – но нещата произтичат от това“, каза министърът на финансите Кристиан Линднер. с по-малко шум напред.

„Ще удряме и ще чукаме, но със звукопоглъщащи устройства“, каза канцлерът пред репортери. „Не бива да се чува повече.“

Лявоцентристкият социалдемократ Шолц ръководи коалиция от социално-либерални партии, които поеха властта в края на 2021 г. с прогресивен дневен ред . Но техните подходи към икономическите и други въпроси често са в противоречие, особено между двамата му младши партньори: природозащитниците, традиционно ляво ориентирани Зелени и про-бизнес Свободните демократи.

Двамата се скараха надълго и нашироко по-рано тази година относно план за замяна на системите за отопление на дома с изкопаеми горива.

Преди две седмици надеждите за представяне на по-единен фронт след лятната ваканция бяха попарени, когато един от министрите на Зелените първоначално блокира решението на кабинета относно плана на Линднер , лидер на свободните демократи, за фирмени данъчни облекчения. Тя се опитваше месеци наред да получи повече пари за плана си за увеличаване на детските надбавки. В понеделник коалицията постигна компромис по този въпрос.

Предстои друго потенциално разногласие: обаждане от страна на вицеканцлера Робърт Хабек, министъра на икономиката и член на Зелената партия , за субсидирана електроенергия за големи фирми. Линднер и свободните демократи се противопоставят на идеята; Партията на Шолц се обяви в подкрепа на това тази седмица, но самият канцлер е скептичен и избегна ясна позиция в сряда.

Шоли подчерта усилията за преход към възобновяема енергия и каза, че е уверен, че те в крайна сметка „ще бъдат отразени в голям растеж“. В момента икономиката буксува.

През последните две седмици кабинетът одобри основни части от програмата за социални реформи на коалицията — планове за облекчаване на правилата за получаване на германско гражданство, либерализиране на правилата за притежание и продажба на канабис и улесняване на транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора да променят своя пол и име в официалните регистри.

Не е ясно дали правителството може да спечели обратно гласоподаватели . Манфред Гюлнер, ръководител на социологическата агенция Forsa, написа в седмичен доклад в сряда, че „самоописаните усилия на „прогресивната коалиция“ за напредък не се разбират... не се считат за важни (като „легализирането на канабиса“) или те причиняват много тревоги (като „сметката за отопление“)“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР