Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната й подкрепя усилията

...
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната й подкрепя усилията
Коментари Харесай

Лидерите на Германия и Испания обещаха единство по въпроса с миграцията

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че страната й поддържа напъните на Испания да се понижи притокът на мигранти от Мароко към Европа през Средиземно море. Това стана няколко дни откакто двете европейски страни подписаха съглашение за връщане от Германия в Испания на регистрирани към този момент там претенденти за леговище, съобщи ДПА.

Меркел дойде през днешния ден в Санлукар де Барамера, Южна Испания, за диалози с новия испански министър председател Педро Санчес, отдадени основно на въпросите на миграцията. При идването си немският канцлер съобщи, че Испания играе водеща роля в диалозите по мигрантската тематика с Мароко, северноафриканския си комшия и добави, че честното съдействие с африканските страни е значимо, с цел да се реализира връщане на претендентите за леговище, чиито молби са били отхвърлени.
Санчес и брачната половинка му Бегона Гомес посрещнаха Меркел и брачна половинка й Йоахим Зауер, които два дни ще бъдат техни посетители.

В понеделник Мадрид и Берлин се контракти мигранти, идващи в Германия, да бъдат връщани до 48 часа в Испания, в случай че там към този момент са регистрирани като претенденти за леговище. Испания е първата европейска страна, с която Германия подписа такава договорка. Меркел се надява да реализира аналогични съглашения с Гърция и Италия, откакто поради различия по въпроса за мигрантите породи заплаха да се разпадне ръководената от нея коалиция.

Санчес предложения Меркел да бъде негов посетител за два дни, до момента в който той е на отмора в резиденцията си южно от Севиля. Очаква се, че с изключение на за миграцията двамата ще беседват за икономическите и валутните промени в Европейски Съюз, неотдавнашната среща на високо ниво на НАТО и за европейската защита. Предвидено е и посещаване в националния парк "Донана ".

На конференция след първата си среща през днешния ден Меркел и Санчес приканиха за единни дейности по мигрантския въпрос и "справедливо разпределение " на мигрантите в страните от Европейски Съюз. Те обявиха, че ще показват общата си позиция по този въпрос на срещата на високо ниво идния месец в Австрия.

Нито една страна не може да бъде изключена от това предизвикателство, съобщи Меркел. Расистките трендове, които, за жал, виждаме във всички страни членки, е събитие, против което би трябвало да се борим, съобщи тя.
Санчес сподели, че е за по-активно финансово съдействие на Европейски Съюз с Мароко и Тунис по стратегиите им за надзор на мигрантите. Трябва да увеличим поддръжката си за тези две страни, уточни Меркел. Те са гранични страни и имат потребност от нашата помощ, добави тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР