Германският канцлер Ангела Меркел призова лидерите на Косово и Сърбия

...
Германският канцлер Ангела Меркел призова лидерите на Косово и Сърбия
Коментари Харесай

Меркел: Сърбия и Косово да постигнат споразумение до края на годината

Германският канцлер Ангела Меркел прикани водачите на Косово и Сърбия „ да запретнат ръкави “ и да реализират взаимно съглашение.

По време на виртуалните диалози в границите на срещата на върха на Европейски Съюз и Западните Балкани, Меркел е разговаряла с Александър Вучич и Хашим Тачи и ги е призовала да се договорят до края на тази година, съобщи организация „ Ина “.

Според информация от телевизия „ Клан “, немският канцлер е споделила на двамата водачи да се поучат от Преспанския контракт, подписан сред министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев Алексис Ципрас, с който се постави завършек на дългогодишния спор за името на Северна Македония.

Специалният делегат на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп Ричард Гренел също съобщи, че съглашението би трябвало да бъде реализирано през тази година.

Според специфичния представител на Европейски Съюз по разговора Белград-Прищина, съглашение сред двете страни може да се реализира до март 2021 година.

Междувременно в косовските медии се появи информация, че позицията на Германия по повод концепцията на смяна на границите остава непроменена. Евентуална замяна на територии, каквито изказвания се появяват от време на време, опонира на концепцията за реализиране на мир и непоклатимост в района на Западните Балкани.

Единствената задача, която договарящите страни имат, е да реализират всеобхватно, правно обвързващо съглашение. Смята се, че Германия в съгласуваност с европейските сътрудници би трябвало да играе основна роля в процеса на разговор. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР