Германският химически гигант Байер поглъща Монсанто и сваля името му

...
Германският химически гигант Байер поглъща Монсанто и сваля името му
Коментари Харесай

Злото Монсанто изчезва?


Германският химически колос " Байер " гълтам " Монсанто " и смъква името му от фирменото лого. Едно име, което за мнозина е синоним на злото. Това обаче надалеч не значи, че към този момент всичко е наред. Коментар на Хенрик Бьоме.

Активист носи костюм с табела " Монсанто "

Ето, че най-сетне още веднъж немски тръст е по заглавните страници на икономическите списания по целия свят. За разлика от " дизелгейт " и неуспеха на " Дойче Банк ", този път има положителни вести. Срещу сумата от 56 милиарда евро концернът " Байер " купува американския колос за произвеждане на семена " Монсанто ". Това е най-голямото обединение на немски тръст в чужбина.
Редакцията предлага
Един ненавиждан обект изчезва

Когато ставаме очевидци на сходни огромни събития, можем сигурно да разчитаме на едно: че ще се откри голяма навалица критици, които да изложат всевъзможни причини " срещу ". В съответния случай те настояват, че " Монсанто " и генната технология са отговорни за тъгите на селските стопани в разрастващите се страни. Твърдят още, че в този момент поражда един монопол, който не дава никакъв избор на фермерите по света. Концернът " Байер ", споделят те, се слива с едно дружество със съмнителна известност и по този начин поврежда личния си имидж. При всяка откриваща се опция по улиците излизат демонстрати с плакати, на които е изписано: " Монсанто=зло! ".

Разбира се, няма по какъв начин да не подчертаем, че " Монсанто " беше ненавиждан обект. Концернът от Сейнт Луис в щата Мисури правеше какви ли не измами. Той разкрасяваше и даже фалшифицираше резултатите от проучванията на своите артикули, подкупваше чиновници на регулаторните организации. За неприятния имидж на " Монсанто " способстваха и свадите, правосъдните разногласия, само че и предразсъдъците. В Германия да вземем за пример се шири нечуван боязън от генната технология. Макар че науката се пробва, съгласно силите си, да отнеме страховете на хората. Напразно, споделят критиците, защото учените " по този начин и по този начин са купени от " Монсанто " ".

Монопол вместо разнообразие?

Настроенията измежду фермерите са разнопосочни. Едни считат хербицида " Раундъп " (продуктът с глифозата) и пасващите към него семена за идеални средства. Защото и при тежки климатични условия реколтата е сигурна. Други пък споделят, че това е дяволско средство, което щяло да ни трансформира в мутанти. И когато в този момент " Байер " гълтам " Монсанто ", изчезвало единствено името, само че глифозатът си оставал. Щели да останат и правосъдните каузи на американските фермери против " Монсанто ". Ищците споделят, че глифозатът провокира болести и упорстват за компенсации. Ако завоюват делата, концернът " Байер " ще бъде изправен пред сериозен проблем.

Към това се прибавя и историята с така наречен монопол. След сливането на двата концерна, " Байер " ще има една четвърт дял от международния пазар. А това не е никакъв монопол. " Байер " ще си дели пазара с още три други концерна, които от своя страна също търсеха сътрудници. Вярно, че преди няколко години към момента имаше седем огромни агрохимически концерни, а в този момент те са единствено четири. Вярно е и това, че " Байер " ще стане най-големият в света производител на семена и хербициди. Но антимонополните служби в 30 страни въпреки всичко изследваха договорката доста в детайли. Всяка от тях имаше съответни условия за това кои сфери от бизнеса си би трябвало да продаде " Байер ", с цел да може и в бъдеще на международния пазар да има конкуренция. Германският тръст от своя страна даде 40 милиона страници документи в Брюксел и Вашингтон, с цел да убеди антимонополните управляващи в договорката.

Хенрик Бьоме

Може ли злото да бъде победено?

" Байер " и " Монсанто ". Сделката към този момент е реалност. Договорът е подписан от юристите на двата концерна и е оповестен. Без шумно празненство, без шефовете на двата концерна, които да приказват за " звездна женитба ". Това демонстрира, че " Байер " очевидно знае с какво се захваща. " Ние осъзнаваме нашата отговорност пред селските стопани, потребителите и околната среда ", съобщи преди няколко дни шефът на " Байер " Вернер Бауман. И даде обещание бистрота.

След 117 години името " Монсанто " изчезва. Първоначално от обменните описи на тържищата. А от главите на хората? Това ще се случи тогава, когато мениджмънтът на " Байер " потвърди, че злото в действителност може да бъде победено.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР