Германският гигант за спортно облекло Adidas заяви в понеделник, че

...
Германският гигант за спортно облекло Adidas заяви в понеделник, че
Коментари Харесай

Adidas спря колекция тениски заради прилика с нацистки символ

Германският колос за спортно облекло Adidas съобщи в понеделник, че стопира онлайн продажбите на фланелката с номер 44 на немския народен тим поради приликата ѝ с нацистки знак, неразрешен в Германия.

Дизайнът на шрифта на фланелката с номер 44, както видяха потребителите на обществените мрежи, прилича " светкавиците " на емблемата на нацистката Schutzstaffel (SS).

Шуцщафел (SS) са паравоенна организация, която подкрепя издигането на нацисткия водач Адолф Хитлер на власт. SS оказва помощ за осъществяването на умишленото ликвидиране на евреи по време на Холокоста. Публичното проявление и разпространение на признака на SS е неразрешено в Германия и може да докара до конфликт със съда.

Дизайнът на номер 4 на немската фланелка също ще бъде изменен заради приликата му със признака, употребен от нацистката организация " Хитлерюгенд ".



Говорителят на Адидас Оливер Брюген съобщи пред немската осведомителна организация ДПА, че желанието на компанията не е било да се появи сходна аналогия.

" Ще блокираме персонализирането на тениските в нашия онлайн магазин, " сподели Брюген.

От понеделник следобяд персонализирането на фланелките в онлайн магазина на Adidas със личното име и номер към този момент не беше допустимо. Германската футболна федерация (DFB) също спря доставките на фланелки с номер 44 от своя онлайн магазин.

Аԁіԁаѕ упрекна DFB и нейния сътрудник 11Teamsport за шрифтовете на имената и номерата на фланелките.

Брюген съобщи пред DPA, че " като компания ние интензивно се противопоставяме на ксенофобията, антисемитизма, насилието и омразата под всякаква форма. Всякакви опити за поощряване на разединяващи или маргинализиращи възгледи не са част от нашите полезности като марка, " добави той.

Междувременно DFB съобщи пред немския вестник Bild, че работи с 11Teamsport за създаването на нов дизайн на шрифта на номер 4, който ще изисква утвърждението на Съюза на футболните асоциации (УЕФА).

Пресаташето на ДФБ Франциска Вюле описа пред вестника за процеса на създаване на противоречивия дизайн.

Вюле съобщи, че DFB " е предоставила лиценз за своето `име и номерация` на `11Teamsport` за шест години. Нашите сътрудници от 11Teamsport създадоха своя лична типография за новата фланелка и я съгласуваха с DFB. "

Вюле също по този начин добави, че страните, взели участие в процеса на планиране на номер 4, не са виждали никаква нацистка символика по това време.

Нито един състезател на Германия не е носил фланелка с номер 44, а фланелките на тима за Европейското състезание през 2024 година са номерирани от 1 до 23. Играчите са носили фланелки с номера 4 и 14.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР