Германският държавен железопътен оператор Deutsche Bahn е засегнат от безпрецедентна

...
Германският държавен железопътен оператор Deutsche Bahn е засегнат от безпрецедентна
Коментари Харесай

Какво не е наред с жп оператора Deutsche Bahn?

Германският държавен железопътен оператор Deutsche Bahn е обиден от невиждана 6-дневна стачка, която сковава неговите пътнически и товарни услуги. Последното индустриално деяние е четвъртото в настоящия спор за заплатите сред железопътната компания и синдиката на машинистите GDL, споделя в специфичен материал DW.

Последната стачка, която може да коства на Deutsche Bahn към 1 милиард евро, е най-новото главоболие за компания, която е измъчвана от голям брой проблеми, вариращи от скърцаща инфраструктура до незадоволително вложение.

През 2022 година всеки трети трен на дълги дистанции е просрочен с повече от шест минути. Ситуацията е по-добра при районните услуги, където съвсем един от всеки 10 районни влака не съумява да стигне до местоназначението си в точния момент.

Лошото придвижване на влаковете е огромен проблем за пасажерите. Отчитането на закъсненията значи, че те би трябвало да приспособяват своите проекти за пътешестване надлежно, с цел да избегнат пропускане на свързващи влакове или срещи. Това отблъсква доста евентуални пасажери в миг, когато Deutsche Bahn би трябвало да откри способи, с цел да притегли повече клиенти и да усили размера на товарните транспорти на влакове, в случай че желае да реализира своите климатични цели до 2030 година
Deutsche Bahn: Твърде малко вложения
Днешната неправилност е резултат от 20 години неправилна транспортна и железопътна политика “, сподели Кристиан Бьотгер, професор по индустриално инженерство в Берлинския университет за приложни науки.

През последните 20 години вложенията в железопътна инфраструктура бяха понижени, като в това време се движиха повече влакове.

Мрежата просто е претрупана “, сподели Бьотгер.

За разлика от Люксембург и Швейцария, които са вложили надлежно към 575 евро на глава от популацията и 450 евро на глава от популацията в железопътна инфраструктура, цифрата в Германия е единствено 114 евро.

За болшинството германци подвижността значи пътешестване с кола и това управлява политиките на политиците. Освен това през последните 15 години Deutsche Bahn твърдо поддържа тезата, че инфраструктурата на железопътната му мрежа е в положително работно положение. Неотдавнашен отчет обаче има друго виждане, отбелязвайки, че мрежата е „ остаряла “ и „ податлива на неточности “.

„ Това е голям скандал “, сподели Бьотгер. „ Федералното държавно управление е похарчило милиони, с цел да ревизира още веднъж тези числа и постоянно е потвърждавало, че мрежата е в чудесно положение. “

Той показва, че няма анкетна комисия и никой не пита дали би трябвало да се търси отговорност от управителния и надзорния съвет.

В опит да усъвършенства имиджа си Deutsche Bahn възнамерява стратегия за възобновяване на стойност милиарди евро, за възобновяване на мощно употребявани сектори от железопътната мрежа. В последна сметка Deutsche Bahn желае да разполага с високопроизводителна мрежа до 2030 година Това ще включва възстановяване на 40 маршрута, с цел да се подсигурява повече надеждност и по-висока периодичност на влаковете.
Обновяване на Deutsche Bahn до 2030 г
„ Сега сме изправени пред историческа повратна точка “, сподели Pro-Rail Alliance, нестопанска организация за покровителство за възстановяване на железопътния превоз. Правителствената коалиция в Берлин възнамерява доста да усили вложенията в железопътната инфраструктура.

Има доста повече пари от преди и това е положителната вест “, сподели Бьотгер. Голяма част от тези пари обаче са нужни за намаляване на въздействието на високата инфлация, добави той.

Освен това държавното управление даде обещание спомагателни 45 милиарда евро до 2027 година „ и в този момент единствено към половината се обезпечават от федералното държавно управление от бюджета и фонда за отбрана на климата “, сподели Бьотгер.

Парите ще бъдат употребявани за възобновяване на високоскоростните жп линии, само че няма да стигнат за създаване на нови линии. Бьотгер не чака тези ограничения да подобрят точността на влаковете, защото те не се оправят с главния проблем на претрупаните мрежи.

Правителството е заделило 90 милиарда евро като приоритет за построяването на нови линии. Освен това са нужни още 50 милиарда евро за по този начин наречения Deutschlandtakt, план, който ще свърже огромните градове на Германия с влакове, движещи се най-малко на всеки час. Други 30 милиарда евро ще би трябвало да бъдат вкарани в товарния превоз, който от дълго време е в недостиг.

Но няма обзор на действителните числа “, сподели Бьотгер. „ И аз не мисля, че държавното управление също желае да има обзор, тъй като резултатът би бил ненапълно объркващ, защото би посочил, че политическите цели не са финансово жизнеспособни. “

Освен това няма задоволително проектанти и строителни компании, които да извършат ремонтните действия, добави той.
Твърде огромен ли е Deutsche Bahn?
От години специалисти предлагат разделянето на Deutsche Bahn, тъй че железопътната мрежа и интервенциите да се ръководят от разнообразни компании. Министърът на превоза Фолкер Висинг от Свободни демократи обаче не е впечатлен от концепцията. Той възнамерява нова инфраструктурна компания, която ще се концентрира върху поддръжката и разширението на железопътната мрежа настрана от железопътните интервенции. Тази компания трябваше да стартира работа на 1 януари 2024 година

Други страни, като Холандия, Дания, Швеция и Обединеното кралство, са намерили метод да разделят мрежата от интервенциите. „ Но това не е магическо решение “, предизвести Бьотгер.

Клиентите на железопътния превоз не би трябвало да чакат скоро усъвършенстване в железопътния превоз. Напротив, нещата ще се влошат, преди да се подобрят, защото натоварените направления ще би трябвало да бъдат затваряни изцяло на моменти за поддръжка и възобновяване.

С оглед на листата с проблеми и забележимите решения се колебая, че насъбраните проблеми на железницата в действителност могат да бъдат позволени през идващите 10 години “, сподели Бьотгер.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР