Германските власти разследват евентуално отравяне в Мюнхен през миналата есен

...
Германските власти разследват евентуално отравяне в Мюнхен през миналата есен
Коментари Харесай

Берлинската прокуратура разследва предполагаемо отравяне на руски дисидент

Германските управляващи проверяват вероятно отравяне в Мюнхен през предходната есен на съветски публицист отстъпник. Елена Костюченко е написала сериозни публикации за нахлуването на Русия в Украйна, удостовери прокурор в Берлин, представен от " Гардиън ".

В публикация, оповестена в рускоезичния вестник " Медуза " и в американското издание n+1, журналистката декларира, че през март предходната година е била осведомена от източник в украинското военно разузнаване за съветските проекти по отношение на нейното ликвидиране.

Костюченко, която по това време е отразявала събитията за към този момент закрития самостоятелен вестник " Новая газета " от региона на Мариупол, в началото е съумяла да избяга в Берлин.

На 17 октомври журналистката пътува до Мюнхен, с цел да кандидатства за украинска виза и да продължи да отразява войната за " Медуза ", самостоятелен новинарски уебсайт със седалище в Рига, Латвия.

По време на пътуването си с трен на връщане към Берлин тя стартира да изпитва признаци на отравяне, в това число мощно главоболие, уязвимост, зной и гадене. По-късно получава отичане на лицето, пръстите и стъпалата си.

Медицинските проучвания, осъществени 10 дни след първите признаци, демонстрират нараснали чернодробни ензими пет пъти над нормата, както и кръв в урината.

Костюченко свидетелства, че по-късно е бил разпитана от старши немски детектив, който е водил следствието на убийството на Зелимхан Хангошвили, чеченски бежанец, погубен от съветски наемен палач в парк в центъра на Берлин през 2019 година

След като през май тази година следствието в началото беше прекъснато заради липса на доказателства за опит за отравяне, през юли то беше обновено.

А решението за обновяване на следствието се дължеше на " в допълнение разглеждане " на събитията, а не на новооткрити доказателства.

Костюченко към този момент е печелила награди за отразяването на клането в Жанаозен през 2011 година, когато минимум 14 протестиращи бяха убити от полицията в града в Западен Казахстан, прочут с добива на нефт.

Като свое ентусиазъм да стартира да се занимава с публицистика тя показва починалата съветска журналистка от " Новая газета " и активистка за правата на индивида Анна Политковская, която беше отровена през 2004 година и убита през 2006 година

Комитетът за отбрана на публицистите, неправителствена организация със седалище в Ню Йорк, прикани немските управляващи да проведат транспарантно следствие на изказванията на Костьоченко. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР