Германските левоцентристи са подложени на растящ натиск да обмислят водене

...
Германските левоцентристи са подложени на растящ натиск да обмислят водене
Коментари Харесай

Гардиън: Увеличава се натискът над германските социалистти да преговари за коалиция с Меркел

Германските левоцентристи са подложени на възходящ напън да обмислят водене на договаряния за центристка коалиция с християндемократите на Ангела Меркел Ангела Меркел - немски политик, канцлер на Федерална Република Германия. Родена на 17 юли 1954 година... към профила, написа английският в. "Гардиън ".

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц Мартин Шулц – немски политик, ръководител на Европейския... към профила изключи нова необятна коалиция, откакто партията му означи най-ниския си резултат в следвоенно време на федералните избори през септември. Той повтори тази своя позиция след неуспеха в неделя на договарянията за тристранна коалиция сред Християндемократическия съюз (ХДС), Свободната демократическа партия и Зелените.

Очаква се обаче на среща през днешния ден президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който е съпартиец на Шулц, да го призове да премисли решението си. Има догатки, че водачът на ГСДП може да бъде свикан да напусне поста на партийна конференция след две седмици, в случай че откаже да промени позицията си, написа изданието.

Меркел загатна, че избира да се яви на предварителни избори, в сравнение с да управлява държавно управление на малцинството и е подготвена още веднъж да се яви като претендент на партията си. Въпреки че немските медии изясняват неуспеха на тристранните договаряния частично с несъответствуващ метод на Меркел, поддръжката за нея в ХДС се заздрави след драмата в неделя и е едва евентуално лидерският й пост да бъде заплашен, отбелязва "Гардиън ".

Позицията на Шулц в ГСДП е по-нестабилна. Партията не приема драговолно концепцията да влезе в нова необятна коалиция с Меркел като младши сътрудник: предходните две партньорства през 2005-2009 година и 2013-2017 година бяха осъдени от гласоподавателите. Много левоцентристки политици обаче не гледат с положително око и на нови избори, на които ГСДП може да получи още по-нисък резултат, а дясната популистка "Алтернатива за Германия " да вземе още места в Народното събрание.

Председателката на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес загатна след среща в понеделник, че ГСДП би обмислила вид да търпи държавно управление на малцинството, формирано или единствено от ХДС или от ХДС и Зелените. В немската преса към този момент се спекулира, че на партийната конференция на ГСДП след седмици е допустимо Шулц да отстъпи пред различен претендент за канцлер или нов партиен водач. Споменават се имената на някогашния министър по въпросите на фамилията Мануела Швезиг и на кмета на Хамбург Олаф Шолц, отбелязва "Гардиън ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР