Германски съд започна разглеждането на дело срещу Volkswagen, заведено от

...
Германски съд започна разглеждането на дело срещу Volkswagen, заведено от
Коментари Харесай

Групата за защита на климата „Грийнпийс“ съди Volkswagen

Германски съд стартира разглеждането на дело против Volkswagen, заведено от групата за отбрана на климата " Грийнпийс ", с цел да принуди гигантския тръст да спре да продава бензинови и дизелови коли от 2030 година

Ищците, двамата ръководители на " Грийнпийс " Германия и активистката за климата Клара Майер, желаят също по този начин да принудят втория по величина производител на коли в света да понижи излъчванията си с 65% до 2030 година спрямо 2018 година

Делото на " Грийнпийс " се основава на историческо решение на немския парламентарен съд от април 2021 година, който откри, че държавните проекти за ограничение на излъчванията на CO2 са незадоволителни за реализиране на задачите на Парижкото съглашение за климата и съставляват несправедлива тежест за бъдещите генерации.

Като огромна победа за деятелите, държавното управление на някогашния канцлер Ангела Меркел по-късно придвижи напред датата за въглеродна индиферентност с пет години до 2045 година и увеличи задачата си за понижаване на парниковите газове до 2030 година

Групата за отбрана на околната среда твърди, че същото обвързване се отнася и за частните сдружения.

В предварителните си бележки съдиите от съда в Брауншвайг намират делото за възможно, само че не поддържат безусловно причините на ищците.

" Камарата изрази предварителното си мнение по отношение на правото и посочи, че исковите молби са възможни и че жалбата е позволена в нейната целокупност ", съобщи представител на съда.

" Отделен от това обаче е въпросът за материалната основателност - т.е. въпросът дали жалбата ще бъде задоволена в последна сметка. Предварителната правна оценка на съда, показана през днешния ден от камарата, е, че това може да не е по този начин ", добави той.

Окончателното решение ще бъде постановено на 31 януари.

Първоначалното мнение " не е проваляне ", съобщи Рода Верхайен, юристът, представляващ тримата ищци.

" Ние сме на прав път и няма да оставим това на мира, без значение от това по какъв начин ще се развие ", сподели Верхейен и даде обещание да апелира, в случай че е належащо.

" Съдът всъщност удостовери нашата оценка, че законодателите носят отговорност за използването на ограничения за запазване на климата ", съобщи юристът на Volkswagen Волф Шпит.

Автомобилният тръст съобщи, че държи на " отговорността си за понижаване на излъчванията на CO2 във всички сфери на своята активност допустимо най-бързо от комерсиална позиция ".

Най-големите немски производители на коли бяха въвлечени в няколко каузи през последните години, заведени от деятели в региона на климата.

Грийнпийс поддържа и правосъдно дело, което се преглежда в Детмолд против Volkswagen, заведено от фермер, който твърди, че замърсяването, породено от автомобилния колос, нарушава правата му.

Друга група за отбрана на климата, Deutsche Umwelthilfe, е завела сходни каузи против други немски автомобилни колоси Mercedes-Benz (бивш Daimler) и BMW, както и против енергийната компания Wintershall Dea.

През май 2021 година съдът в Нидерландия подреди на петролния колос Shell да понижи въглеродните излъчвания до 2030 година Това беше първият случай, в който компания беше принудена да приведе политиката си в сходство с Парижките съглашения за климата от 2015 година Shell апелира решението.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР