Германската оръжейна индустрия се готви да достави на Украйна основни

...
Германската оръжейна индустрия се готви да достави на Украйна основни
Коментари Харесай

Ханделсблат: 43% от германците са против изпращане на танкове Leopard за Украйна

Германската оръжейна промишленост се готви да достави на Украйна съществени бойни танкове до края на годината. В допълнение към Leopard 2 и Leopard 1 на Киев може да бъдат предадени и английски Challenger 1, заяви немското делово издание, базирайки се на свои източници от индустриални среди, написа.

Включването на Challenger 1 е изненадващо, само че се оказва, че групата Rheinmetall го включва в играта със скица, съгласно която ще купи и модернизира десетки английски танкове от Оман. Машините може да бъдат предадени на Украйна по-късно тази година, споделя пред изданието лице, осведомено с процедурата.

Украйна към този момент получава английски съществени бойни танкове от вида Challenger 2, който е по-модерен и двата модела ще имат едно и също основно оръдие, което ще улесни доставката на муниции и логистиката.

" Ханделсблат " изрежда и още евентуални канали за въоръжаване на Киев:
Rheinmetall също по този начин предлага да достави Leopard 1 и Leopard 2 (стандартното оръжие на Бундесвера); от по-стария модел Leopard 1 могат да бъдат преоборудвани и продадени 20 съществени бойни танка тази година и още 80 в границите на 20 месеца. Компанията за оръжия от FFG също има Leopard 1 на склад и може да ги преоборудва за Украйна. Не е ясно доколко Krauss-Maffei Wegmann (KMW) - главният производител на Leopard 2 - може да взе участие в възможна доставка. Компанията към този момент пази безмълвие по въпроса. Leopard, предопределени за Чехия и Словакия, могат да бъдат пренасочени към Украйна. След това двете страни ще получат своите поръчани танкове, което би дало на Германия запас от 14 Leopard 2 за вероятно изпращане в Украйна. Могат да бъдат добавени още 100 бойни танка Leopard 2, в случай че федералното държавно управление даде утвърждението си на няколко страни, в това число Финландия, Испания и Полша, които желаят да предадат на Украйна бойни танкове от личните си ресурси.
С Leopard 1 и Challenger бойната успеваемост на Украйна ще бъде доста нараснала, защото те превъзхождат съветските съществени танкове.

Но федералният канцлер Олаф Шолц до момента се е изказвал срещу поддръжката на Украйна с немски бойни танкове, тъй като се опасява от ескалация на войната и от това Русия да класифицира Германия като военна страна.

Как да се продължим може да бъде решено в петък: тогава министрите на защитата на подкрепящите Украйна страни ще се срещнат в базата " Рамщайн ", където за пръв път ще е и новият министър на защитата Борис Писториус, встъпил в служба през днешния ден.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер сподели при назначението му, че сподели, че той поема поста по време на най-опасния интервал в Германия отдавна: " За всички идни провокации и нужни промени в този момент ви би трябвало студен разсъдък, здрави нерви, мощ в водачеството, ясна връзка и политически опит. "

Властите са притискани и от публичното мнение в Германия. Според оповестено през днешния ден изследване най-голямата група от интервюираните не поддържат износа на мечтаните от Украйна танкове, тъй като считат, че страната е направила задоволително.

От 2025 интервюирани 43% са срещу доставката и единствено 39% са " за ". Други 16% не са изразили позиция, демонстрира изследването, направено за dpa от социологическия институт YouGov.

След съветското навлизане в Украйна преди съвсем година Германия е доставила на Украйна оръжия и военно съоръжение на стойност над 2.2 милиарда евро, в това число тежка артилерия и системи за противовъздушна защита.
33% считат, че това към този момент е прекомерно 24% споделят, че размерът на доставките е подобаващ 25% изискват повече немска военна поддръжка за Украйна.
Въпреки сдържаността на респондентите в анкетата на YouGov във връзка с страната им да изнася танковете, множеството не се опълчват на това други страни да създадат това. Общо 47% биха били " за ", 38% " срещу " и 16% не са решили.

Миналата седмица немският вицеканцлер Роберт Хабек, разяснявайки проектите на Полша да изнесе танковете, сподели, че няма да попречи на Варшава да ги изпрати. " Германия не би трябвало да пречи, когато други страни вземат решения да поддържат Украйна, без значение какво решение ще вземе Германия ", сподели Хабек на закритото съвещание на изпълнителния комитет на парламентарната група на Зелените в Берлин.

Полша съобщи в четвъртък, че може да изпрати някои от немските си Leopard в Украйна даже без позволение от Берлин.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР