Германската министърка на външните работи Аналена Бербок призова днес Русия

...
Германската министърка на външните работи Аналена Бербок призова днес Русия
Коментари Харесай

Германската външна министърка призова Русия да сложи край на лудостта в Запорожката АЕЦ

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок прикани през днешния ден Русия да изтегли войските си от Запорожката АЕЦ и да спре да обстрелва този обект в Южна Украйна, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

" Тази полуда би трябвало да спре ", сподели Бербок през днешния ден след среща в Берлин с генералния шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси.

" Недопустимо е да се оказваме неведнъж и на процедура без предизвестие в обстановки, в които да вземем за пример сме единствено на косъм от нуклеарна повреда заради разрушение на електропроводи ", посочи тя.

Германската външна министърка дефинира съветското нахлуване против Украйна и като " невиждано посягане против нуклеарната сигурност ".

" Никога не бихме могли да си представим, че една страна може да бъде задоволително безотговорна, с цел да трансформира атомна електроцентрала в разменна монета във война ", добави тя.

Генералният шеф на МААЕ още веднъж прикани за основаване на защитна зона към Запорожката АЕЦ. Това няма да е елементарно, призна в това време той и напомни, че централата се намира навръх фронтовата линия.

Бербок изрази поддръжка за проекта на МААЕ.

" Една атомна електроцентрала в никакъв случай не може да бъде законна военна цел ", акцентира Гроси.

Що се отнася до иранската нуклеарна стратегия, немската външна министърка прикани Техеран най-сетне да извърши правните си отговорности към МААЕ. " Това значи още веднъж да обезпечи цялостен достъп на инспекторите до нуклеарните си уреди ", посочи тя.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР