Германската инфлация вероятно ще се ускори допълнително и ще остане

...
Германската инфлация вероятно ще се ускори допълнително и ще остане
Коментари Харесай

Бундесбанк очаква пик на инфлацията в страната до края на годината

Германската инфлация евентуално ще се форсира в допълнение и ще остане над 2% доникъде на 2022 година, надвишавайки целевото равнище на ЕЦБ от към 2 на 100. Това показва Бундесбанк в своя финален месечен стопански отчет, предава БНР.

Инфлацията се увеличи тази година заради голям брой краткотрайни фактори - от повишение на налозите до усложнения в предлагането и доставките и повишение на цените на суровините, което докара до набиращ скорост спор по отношение на нуждата от опазване на извънредно стимулиращата парична и лихвена политика, провеждана от ЕЦБ.

" Възможен е краткотраен инфлационен пик сред 4 и 5% в интервала от септември до края на годината. След това инфлацията евентуално ще намалее доста при започване на 2022 година, само че въпреки всичко ще бъде над равнището от 2 на 100 доникъде на идната година ", посочва Бундесбанк.

Въпреки че множеството икономисти са съгласни, че високите инфлационни индикатори през последните няколко месеца са краткотрайни, има спор за това каква част от тези еднократни фактори за ценови покачвания могат да се трансфорат в трайна инфлация посредством по този начин наречените " вторични резултати ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР