Германската енергийна компания се съгласи да плати 6,8 млрд. долара

...
Германската енергийна компания се съгласи да плати 6,8 млрд. долара
Коментари Харесай

RWE осъществи една от най-големите зелени сделки в САЩ

Германската енергийна компания се съгласи да заплати 6,8 милиарда $ за активите, свързани със възобновимата сила, на компанията Consolidated Edison Inc. в една от най-големите зелени покупко-продажби в Съединени американски щати, съобщи Блумбърг.

Новината бе последвана от рецензии, че най-голямата комунална компания в Германия прави покупко-продажби в чужбина, вместо да се концентрира върху вътрешния си бизнес.

RWE се възползва от пазарните разтърсвания на европейските енергийни и газови пазари, откогато Русия нахлу Украйна. Компанията увеличи прогнозата си за приходите за цялата годината и задели до 15 милиарда евро за вложения в Съединени американски щати като част от тактиката си Growing Green, която планува световни разноски от 50 милиарда евро до 2030 година

Сделката, оповестена в събота, съвсем ще удвои портфолиото на RWE от възобновими източници в Съединени американски щати до повече от 7 гигавата. Но деен вложител с към 1 милион акции на RWE сподели, че компанията вместо това би трябвало да се концентрира върху енергийните доставки  у дома.

„ Напълно неясно е по какъв начин най-голямата енергийна компания в Германия може да похарчи 7 мрлд. евро за договорка за сливания и придобивания в Съединени американски щати на фона на най-голямата енергийна рецесия, която Германия в миналото е виждала “, сподели Бенедикт Кормайер от Enkraft Capital в имейл.

„ Вместо да източваме част от непредвидените облаги, може би е било по-полезно да принудим RWE да влага облагите в немската енергийна инфраструктура “, сподели той.

Финансирането за договорката в началото ще бъде обезпечено от мостов заем, който ще бъде отчасти рефинансиран от конвертируема облигация към дъщерно сдружение на Qatar Investment Authority с обща главница от 2,43 милиарда евро.

Сделката „ е огромен подтик за зелената агресия на RWE в Съединени американски щати - един от най-атрактивните и най-бързо разрастващите се пазари за възобновима сила “, сподели основният изпълнителен шеф на компанията Маркус Креббер.

Con Edison, която доставя електрически услуги в Ню Йорк, елементи от Ню Джърси и Пенсилвания, както и на клиенти на едро, има пазарна стойност от към 30,4 милиарда $. Компанията разгласи през февруари, че изследва стратегически други възможности за бизнеса с чиста сила.

В настрана изказване Con Edison съобщи, че има намерение да се откаже от авансово разгласен проект за издаване на до 850 млн. $ елементарен капитал тази година и да отдръпна своите насоки за капитала за 2023 и 2024 година

„ Трансакцията, която обявихме през днешния ден, ще разреши на Con Edison да се концентрира върху нашите съществени предприятия за комунални услуги и вложенията, нужни за водене на амбициозния преход на чиста сила в Ню Йорк “, сподели изпълнителният шеф на Con Edison Тимъти Коули.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР