Германската екстремистка крайнодясна партияРодина (Die Heimat), която преди се наричаше

...
Германската екстремистка крайнодясна партияРодина (Die Heimat), която преди се наричаше
Коментари Харесай

Германски съд лиши крайнодясна партия от държавна субсидия за шест години

Германската екстремистка крайнодясна партия " Родина " (Die Heimat), която преди се наричаше Националдемократическата партия (НДП), беше лишена от правото да получава държавна дотация в идващите шест години, съобщи ДПА.

След дълги процедури по въпроса се произнесе през днешния ден немският Конституционен съд . " Родина " ще бъде лишена и от данъчни облекчения, с каквито по принцип в Германия се употребяват политическите партии и тези, които вършат политически дарения.

През 2017 година Конституционният съд се произнесе, че тази партия, която тогава носеше името Националдемократическа партия, се отнася враждебно към конституционния и либерален ред в Германия. Тогава обаче съдът реши да не не разрешава партия с аргумента, че тя получава прекомерно слаба социална поддръжка, с цел да съставлява основна опасност.

Германският парламент отговори с прокарването на нов закон, който дава опция екстремистките партии да бъдат лишавани от държавни дотации и данъчни облекчения. Днешното решение е първият случай, в който този закон се ползва.

ДПА показва, че решението на Конституционния съд е на път да разпали още веднъж полемиката за възможна възбрана на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ), която е надалеч по-популярна и поддържа връзки с екстремисти.

Последните социологически изследвания демонстрират поддръжка за АзГ измежду 20 % от популацията на Германия и плануват победа за партията на локалните избори в три немски провинции - Бранденбург, Тюрингия и Саксония, през есента на тази година.

Политическите партии в Германия получават държавни средства за предизборните си акции, само че единствено в случай че са спечелили избран % от гласовете на предходни локални, федерални или европейски избори.

За последно НДП, в този момент " Родина ", мина регламентирания предел през 2021 година, когато събра 3,02 % от гласовете на гласоподавателите по време на изборите за локална власт в източната провинция Мекленбург-Предна Померания. Оттогава партията не е получавала дотации.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР