Германската Бундеслига ще стане първият европейски шампионат, който се възобновява

...
Германската Бундеслига ще стане първият европейски шампионат, който се възобновява
Коментари Харесай

Илия Груев: Рестартът е ново начало и голям шанс за Вердер

Германската Бундеслига ще стане първият европейски шампионат, който се възобновява след спирането поради пандемията от Covid-19, смразила спортния живот по света. В събота, 16 май, шампионата се завръща.

В навечерието на „ рестарта “ българската версия на Евроспорт се свърза с асистент треньора на Вердер (Бремен) Илия Груев. Българинът е асистент на Флориан Коофелт от август 2019 година Преди това води тима на Дуисбург, помощник е в Хайдук (Сплит) и националния тим на България. Като футболист е минал през тимовете на Левски, Локомотив (София), турския Алтай, Монтана, Нефтохимик (Бургас), както и немските Дуисбург, Юрдинген и Рот Вайс Ерфурт. Бивш национал на България. Неговият наследник Илия Груев - младши е част от Вердер и постоянно попада в разширения лист за мачовете от Бундеслигата. Ето какво показа Груев дни преди завръщането на немското състезание.


- Няколко дни преди възобновяването на шампионата в Бундеслигата по какъв начин се чувстваш? Готов ли си за рестарта?

- Чувствам се добре, подготвен съм за „ рестарта “. Не единствено аз, само че и целият тим и треньорското управление. Имаме голямо предпочитание да се представим добре в оставащите мачове и да осъществим задачата, която към този миг е Вердер (Бремен) да остане в Първа Бундеслига.

- Бундеслигата е първото огромно европейско състезание, което се връща на сцената. Как се одобри от обществото решението на управляващите да разреши завръщането на футбола преди всички останали в Европа?

- Повечето от хората са оптимистично настроени, тъй като футболът е феномен. Не единствено в Германия, а и в Европа и по целия свят. Хората имат потребност от него. Разбира се, има и хора, които не са съгласни с това нещо и го дефинират като погрешно, само че аз мисля, че Германската футболна лига, която провежда шампионатите на Първа и Втора Бундеслига, постави доста старания. Организацията и защитните ограничения са на доста високо равнище. Всички условия, които здравното министерство изисква, са покрити, с цел да могат да бъдат възобновени мачовете. Тази организация изисква доста средства и старания, всичко се управлява прецизно. Мерките се съблюдават на 100% %, по този начин ще бъде и по време на мачовете. Нямам подозрения в това. Тези ограничения от една страна малко нарушават персоналния живот на футболистите, само че въпреки това ние сме експерти и би трябвало да създадем всичко, с цел да приключим шампионата. Това е значимо, както за клубовете, по този начин и за немския футбол като цяло. Както споделих, футболът е феномен, тъй че е значимо да се постави нужното усърдие, с цел да приключи шампионата правилно. Да бъде излъчено класиране след изиграването на всички мачове.

- Да поговорим за Вердер. Тимът имаше доста проблеми с контузени от самото начало на сезона, което съгласно експертите определяше представянето в шампионата. В тази връзка успяхте ли да възстановите основните си фигури по време на паузата?

- Да, като се изключи един-двама футболисти, които имат по-тежки контузии и дълго време ще се лекуват, съвсем всички други са на разположение. Успяхме в границите на тези 6-7 седмици по време на паузата да работим самостоятелно с футболистите, защото така и така бе само позволено. В началото играчите имаха самостоятелни стратегии, които следваха в границите на десетина дни. След това започнахме на напълно дребни групи - по двама футболисти и един треньор. После в продължение на три-четири седмици работихме с групи от по четирима футболисти и един треньор. В последните десетина дни имаме опция да работим с целия тим. Наистина срокът за отборната подготвителна работа е къс, само че такива са изискванията за всички клубове в Бундеслигата.

- Какъв резултат потърсихте във връзка с кондиционната подготовката? Върху какво се фокусирахте в това малко време, с което разполагахте до завръщането на мачовете и при тези характерни, странни условия за работа?

- Основната работа бе свършена в тези дребни групи. Там наблегнахме на физически извършения, много извършения се правиха и с топка. Когато работехме с групи от по четирима футболисти, имахме опция да симулираме мачова конюнктура. Работехме в границите на 90-95 до 100 минути при извънредно високи натоварвания. Бегови извършения, разигравания с топка, работа по позиции, търсехме спецификата на всеки пост. Така че от тази позиция съм много окуражен, че сме съумели да въведем футболистите в едно доста положително равнище на кондиционна подготовка. Разбира се, че е мъчно в границите на десетина дни или две седмици да се върнем в нужния игрови темп, само че успяхме да създадем няколко двустранни игри. В рамките на седем-осем дни успяхме да забележим в какво положение са футболистите и дръзвам да настоявам, че те задоволително добре поеха тези натоварвания, тъй че съм оптимист за представянето в оставащите мачове.

- Всички приказват за големия риск от травми. Доколко тези упования са оправдани? Сигурно работата на физиотерапевтите и лекарите, отдадена на предварителната защита още от в този момент е много натоварена. Така ли е?

- Така е в действителност, само че тези травми, за които всички приказват, не могат да бъдат избегнати с превантивни ограничения, тъй като колкото и един футболист да тренира самостоятелно или в дребни групи, не може да се съпостави с ситуацията по време на мач и натискът, който се оказва от противника. В мача има единоборства, дуели с съперник, с които да се съобразяваш. Съвсем друго е натоварването.

- Доколко неналичието на игрова подготовка от последните 2 месеца би могла да се отрази върху осъществяването на самостоятелните и груповите тактически задания? Колко публични мача съгласно теб ще са нужни на тимовете, с цел да се върнат към образа, който са имали преди паузата?

- Труден и огромен въпрос. Смея да настоявам, че поради опцията да работим на дребни групи, самостоятелната тактичност, а и кондиция ще бъде на равнище. Вярвам, че това важи за всички в Бундеслигата. Що се отнася до игровия темп и това по какъв начин всеки тим ще откри своята предходна форма, е много забавна тематика. Надявам се бързо да влезем във форма. Надявам се и качеството на Бундеслигата да не спадне, откакто тези два месеца футболистите не бяха на терена. Не е загадка за никого, че това е огромен интервал от време. Дори когато има отмора сред сезоните в Бундеслигата, тя е сред 4 и 5 седмици и футболистите имат самостоятелни стратегии. След това се работи 4-5 седмици отборно преди началото на шампионата, с цел да се изгладят игровите, тактическите, техническите детайли. Сега играчите са били дружно като тим 7-8 дни, тъй че, ще би трябвало да минат най-малко 2-3 мача, с цел да могат тимовете да влязат в добра форма и да се приближат до това, което са били преди паузата.

- Бундеслигата е състезание, в което атмосферата по стадионите е специфична. При естествени условия трибуните са цялостни, поддръжката е неистова. Особено това важи за обичайни клубове като Вердер. Как ще повлияят празните трибуни върху настройката на тимовете? Възможно ли е да вземем за пример много от гостуващите отбори да получат преимущество спрямо естествените условия?

- Бундеслигата е рекордьор по междинна посещаемост на мач. Публиката ще липсва доста. Онзи ден направихме генерална подготовка за идния ни мач с Леверкузен (б.р. понеделник, 18.05, от 21:30 ч.). Репетирахме всичко, като се стартира от музиката, камерите, излизането на терена и останалите елементи. Това няма нищо общо с това, което съставлява един мач в Бундеслигата. Наистина без аудитория ще е доста мъчно. Тук към този момент волевите качества на футболистите би трябвало да изиграят роля, с цел да бъде приключено шампионата по сполучлив метод. Не единствено техническите и физическите качества, а най-много волевите ще би трябвало да излязат на напред във времето. Никой няма да разчита на поддръжката на своята аудитория и по тази причина е значимо играчите да намерят сили да се концентрират, да се стимулират, с цел да бъдат извоювани точките и надлежно осъществени задачите на всеки тим. Наистина домакинският фактор е значим. Нашият стадион е с потенциал 45 000 фенове, стадионът е постоянно разпродаден до краен лимит и това, че ще играем без фенове, за нас е огромен минус. Дали гостуващите тимове ще имат преимущество, не мога да кажа сигурно. Когато пътуваме до Дортмунд или Кьолн и играем пред голям брой фенове, без значение че те са на страната на домакините, това те стимулира, тъй като искаш да покажеш, че си стойностен и първокласен тим. Мисля, че и домакините, само че и гостите са ощетени от това, че няма да има аудитория.

- Как оценяваш борбата за оцеляване и надлежно борбата за купата и местата, даващи право за присъединяване в Европейските шампионати?

- Навсякъде ще бъде доста забавно. Що се отнася до борбата за първото място, мисля, че Байерн е любимец и считам, че те още веднъж ще съумеят да станат първенци. Заради манталитета, който има клубът, а и поради класата, която имат футболистите. Дортмунд и Лайпциг са доста стойности тимове и също имат своите шансове. Виждам повече Борусия (Д) като главен противник на Байерн. Борбата за присъединяване в Шампионска лига и Лига Европа също ще е много забавна. Разликата сред кандидатите е доста дребна има и директни конфликти сред тях до края. За страдание, Вердер близа в борба за оцеляване и е сред тимовете, който ще се борят до последно за оставане в елита. Нещата ще бъдат доста оспорвани до края. Ще се борим най-много с Фортуна (Дюселдорф), само че да не изключваме и тимове като Аугсбург и Унион (Берлин), който имат добър актив от точки, само че и сложни мачове до края. Надявам се, че ще спечелим колкото се може повече точки до края на шампионата, с цел да може да останем в Бундеслигата.

 Бундесклубът с българско присъединяване опря до заем

- Отдавна не сме имали българин в Бундеслигата. Знаем, че Илия -младши е част от първия тим на Вердер. Да чакаме ли скоро неговия дебют?

- Аз персонално се надявам доста. Той се показва добре и по време на тренировките, и по време на двустранните игри. Всички са удовлетворени от старанието, което влага и аз като негов татко и треньор, и останалите членове на треньорския екип. Но в тази обстановка, в която се намираме, е мъчно да се даде път на млад футболист. Това важи за всеки един от младите ни футболисти. Сега е необходим опит и рутина, с цел да реализираме непременно нашата цел - оставането в елита. Но съм сигурен, че в случай че Илия продължава по този начин, ще има късмет за изява. А дали ще се възползва от този късмет, зависи от него. Но се надявам да го направи, тъй като работи доста старателно и се показва добре по време на тренировките, получава доверие и от страна на съотборниците, само че и от страна на треньорското управление. Неговата задача е да продължава да работи съществено и да дава всичко от себе си.

- В понеделник приемате Байер Леверкузен. Какви са упованията ти за този дуел?

- Очакванията са оптимистични. С оглед на свършената работата в границите на тези два месеца, връщането на много от контузените, тежката обстановка, в която ни завари паузата. Виждам предпочитание от страна на футболистите да дадат всичко от себе си, с цел да покажат, че заслужаваме да бъдем в Първа Бундеслига. Вердер е един от най-традиционните клубове. Миналата година отборът направи превъзходен сезон. Просто този сезон събитията се стекоха неприятно през цялото време. Не желая да звучи като опрощение, само че имахме доста контузени футболисти, липсваше ни шанс в решителните моменти от мачовете. Но това спиране ни даде опция да стартираме още веднъж. „ Рестартът “ е ново начало и огромен късмет за нас, и ние не стопираме да убеждаваме играчите в това. Това, което следва от събота нататък, няма нищо общо с това, което е било досега. Ние сме оптимисти, само че не си вършим илюзии, че ще е елементарно. Леверкузен е един от най-хубавите тимове в Бундеслигата. Силни характерности, извънредно движение и експедитивност, изключително в предни позиции. Ще би трябвало да се потрудим много и да изиграем доста добър мач, с цел да стигнем до триумфа, което е желанието на всички в клуба.

Пожелаваме ви триумф от сърце!

Благодаря, триумф и на вас!

The football may be on hold, but our love for Werder could never!

Stay healthy and we'll get through this together, Werder fans!#werder pic.twitter.com/c9aczJ7nth
— SV Werder Bremen EN () (@werderbremen_en) March 15, 2020
Йордан Грозданов (Евроспорт България)
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР