Германия заема третото място в света по консумация на алкохол

...
Германия заема третото място в света по консумация на алкохол
Коментари Харесай

Отрова от първата капка: Алкохолът е рисков фактор за развитието на рак

Г ермания заема третото място в света по консумация на алкохол на глава от популацията. Германецът на възраст над 15 години изпива приблизително по 10 литра чист алкохол годишно. А това се равнява на към 450 бутилки бира или 100 бутилки вино. И до момента в който на празници като Октоберфест и по карнавалните шествия потреблението на алкохол провокира наслада и забава, нездравословните аспекти постоянно се подценяват. В изявление за публичната медия SWR Тобиас Бьотлер, експерт по чернодробни болести от Университетската болница във Фрайбург, споделя: " Алкохолът е отрова, още първата капка е нездравословна. Не съществува такова нещо като здравословна консумация на алкохол ", споделя Бьотлер, представен от .

Намалете потреблението на алкохол!

Въз основа на настоящите научни открития за вредата на алкохола Германският център по проблемите на зависимостите (DHS) актуализира своите рекомендации по отношение на потреблението на алкохол. В тях се споделя ясно, че би трябвало да понижим потреблението, без значение от това какви количества алкохол одобряваме. " Най-добре е да не употребява никакъв алкохол. Алкохолните питиета носят опасности за физическото здраве на хората ", четем в рекомендациите.

Проучвания за обособени болести - като сърдечносъдови проблеми и някои типове рак - демонстрират " линейна взаимозависимост сред степента на алкохолна консумация и вероятността за преждевременна гибел. Тя е най-ниска, когато не се пие алкохол, и противоположното - колкото повече алкохол се употребява, толкоз по-голям е рискът от гибел . " Това важи най-много за хората хипертоници, със сърдечна аритмия, инсулт и седем типа рак , в това число на горните дихателни пътища и храносмилателния тракт, на гърдата и на черния дроб, четем още в обявата на АРД.

Досега дребните количества одобряван алкохол се смятаха за безвредни за здрави хора: най-много 24 грама чист алкохол дневно за мъжете и 12 грама за дамите, което се равнява надлежно на две или на една дребна бира. Новите проучвания изрично трансформират тази оценка.

Според новата рекомендация за физическото здраве е най-добре да не се пие никакъв алкохол. Това виждане се поддържа и от настоящите мнения на СЗО и Световния фонд за проучване на рака, както и на Германския център за проучване на рака DKFZ.

What happens when you stop drinking alcohol?

If you have decided that it is time to stop or reduce your alcohol consumption, knowing what happens to your body when you stop drinking can give you a better idea of what to expect.
— Peace Medical Florida (@PeaceMedFla)
Алкохолът като рисков фактор за рак и други болести

Консумацията на алкохол води до разнообразни последствия: от леко зашеметяване до тежки отравяния. В дълготраен проект постоянната консумация на алкохол може да докара до съществени здравословни проблеми като чернодробни и сърдечносъдови болести, както и до рак. Смята се, че потреблението на алкохол е повода за повече от 20 000 нови случая на рак годишно в Германия . Експертите допускат, че от общо над 500 000 нови случая на рак годишно към 40% могат да бъдат предотвратени посредством по-здравословен метод на живот.

Затова рекомендациите за понижаване на потреблението на алкохол са в сходство с други такива за подсилване на здравето, като отвод от тютюнопушене, задоволително придвижване и намаляване при затлъстелите хора, показва още немската социална медия.

Hello, on the left is how a liver looks like when you challenge it with alcohol. On the right is a part of normal liver from a young donor (representational) which went in to save the patient. The large ugly lump on the liver on the left is cancer. The little black and dark brown…
— TheLiverDoc (@theliverdr)
Не омаловажавайте казуса!

Хората, които пият прекалено или са пристрастени към алкохола, са в допълнение изложени на нараснал риск от психологични проблеми . Те по-често страдат от меланхолия и тревожни разстройства, а рискът при тях от обществени проблеми, като безработица или финансови усложнения, е доста по-висок. От друга страна психическите проблеми пък усилват капацитета за пристрастяване, което води до един циничен кръг.

Лекарите споделят: алкохолът е канцерогенен - във всякаква доза. Дори прословутата чаша алено вино вечер е нездравословна. Приемането на повече от една чаша пенливо вино за дамите или половин литър бира за мъжете съставлява риск за здравето, написа АРД.

Рекламата внушава, че алкохолът е безопасен

В обществото съществува по-скоро позитивно отношение към алкохола. Рекламите или репортажите от известни бирени фестивали като мюнхенския Октоберфест внушават, че алкохолът е безопасен и даже незаместим при публични събирания. И въпреки всичко: той взима жертви.

В Германия 7,9 милиона души на възраст сред 18 и 64 години използват алкохол в количества, които са рискови за здравето им. Това е почти един на всеки седем души. Около девет милиона души в тази възрастова група имат най-малкото проблеми с потреблението на алкохол. Според по-ранни калкулации общо над 40 000 души в Германия умират прибързано всяка година вследствие на потреблението на алкохол. 

Призиви за по-високи цени на алкохола

Поради това от Германския център по проблемите на зависимостите упорстват да бъдат вдигнати цените на алкохолните питиета в Германия. Освен това е неотложно да се усъвършенства отбраната на младежите: в Германия продажбата на бира и вино е позволена от 16-годишна възраст. Според специалистите на Центъра минималната възраст би трябвало да бъде вдигната на 18 години.

Публикацията на АРД завърша със съвета на лекар Тобиас Бьотлер от Фрайбург: " В последна сметка единствената напитка, която е в действителност здравословна, е чаша вода или неподсладен плодов чай ", твърди той.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР