Германия ще приеме около 80 000 сезонни работници, повечето от

...
Германия ще приеме около 80 000 сезонни работници, повечето от
Коментари Харесай

Германия отваря врати за сезонни работници от Източна Европа, въпреки карантините

Германия ще одобри към 80 000 сезонни служащи, множеството от които от страни в Източна Европа, с цел да помогне при прибирането на плодове и зеленчуци от фермите, макар рецесията, обявиха от земеделското министерство в страната. Страната ще облекчи предходните ограничавания за пътешестване, наложени за битката с пандемията, заяви Euractiv.

Редица страни в Европейския съюз, в това число Германия, са открили граничен надзор, с цел да предотвратят разпространяването на вируса, с което идва страничният резултат от възпрепятстването на трансграничните служащи да пътуват до работните си места.

Германски фермери и преработватели на зеленчуци предизвестиха по-рано, че сходни ограничавания ще попречат на хиляди източноевропейски сезонни служащи да събират реколти и да засаждат ферми в страната, което евентуално ще докара до спадове при плодовите и зеленчуковите култури и по-високи цени.

Повечето от селскостопанските служащи там идват от страни в източната част на Европейския съюз, в това число Полша, Румъния и България.

Европейската комисия в понеделник също прикани страните от Европейски Съюз да разрешат на стотиците хиляди сезонни служащи мигранти, които засаждат или прибират култури, да преминат границите, макар ограниченията по границитеа.

Германското министерство на земеделието съобщи, че е постигнало съглашение с министерството на вътрешните работи на Германия да позволи до 40 000 сезонни аграрни служащи в страната през април и още 40 000 през май като влизането и работата им в страната ще са при спазване на строги ограничения.

Работниците би трябвало да пътуват със самолети, а не с рейсове, като защитна мярка. Всяка пристигнала група в първите 14 дни няма да има право да напуща фермата, в която работи. Всички би трябвало да бъдат оборудвани с защитни средства - маски и ръкавици

Други условия включват медицински прегледи, съблюдаване на отдалеченост един от различен по време на работа като на работа могат да отидат половината от нормалния брой сезонни служащи. 

Освен това двете министерства обявиха, че ще се стремят да привлекат спомагателни 10 000 души от страната за работата във фермите, в това число безработни, студенти, търсещи леговище и краткотрайно уволнени от други работни места.

Германските фермери бяха изключително загрижени за неналичието на служащи за реколтата от аспержи, която стартира през идващите седмици.

Припомняме, че преди няколко дни Норвегия също отвори пазара за сезонни служащи. Целта е да се покрият браншове, които страдат от сериозен дефицит на работна ръка, в това число селското стопанство и петролния отрасъл, макар ограниченията против разпространяването на Ковид-19. 

Англия също страда от липса на сезонни служащи. Въпреки уверенията, че няма дефицит във веригите за доставки, селскостопанската промишленост има нужда от към 90 000 служащи за събиране на плодове и зеленчуци. В противоположен случай дефицитът им може да се трансформира в действителност за крайните консуматори, защото част от продукцията е оставена да гние на полето.

" 98% от служащите през последните години идваха от България и Румъния ", споделя притежател на огромна плантация в страната, представен от telegraph. " Имаме и такива, които са се преселили тук за непрекъснато, само че това не е задоволително ", споделя той.

Правителството в Обединеното Кралство вкара сезонна визова скица за подкрепяне на наемането на служащи от целия свят след Brexit, само че рецесията от Covid-19 остави това на назад във времето.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР