Германия ще купи 35 свръхмодерни американски изтребителя F-35, съобщи днес

...
Германия ще купи 35 свръхмодерни американски изтребителя F-35, съобщи днес
Коментари Харесай

Германия ще купи от САЩ изтребители Ф-35

Германия ще купи 35 свръхмодерни американски изтребителя F-35, заяви през днешния ден в Бундестага министърът на защитата Кристине Ламбрехт. 

„ Трябваше да изберем заместител на остарелите „ Торнадо “. Търсихме решение повече от 2 години и в този момент беше значимо да намерим бързо такова. Ето за какво, след деликатно разглеждане на всички разновидности, взех решение да закупим изтребители F-35 като част от НАТО-вската идея за шерването на нуклеарни оръжия “, изясни тя.

Германия заяви за рекордно увеличение на разноските за защита в границите на НАТО спрямо миналата година. Предложеният бюджет за актуалната година възлиза на 53 милиарда евро. Това подхожда на 3,2-процентно нарастване, спрямо 2021 година. За 2020 година немските разноските за защита са били 51 милиарда и 400 милиона евро.

Междувременно, Стокхолмският институт за проучване на мира - (СИПРИ) през днешния ден разгласиха отчет, който регистрира, че световната търговия с оръжие леко понижава, само че вносът в Европа, Източна Азия и Океания се усилва. Ръстът в Европа е най-голям - с 19%.

Най-големите вносители на оръжия в Европа са били Обединеното кралство, Норвегия и Нидерландия. Очаква се и други европейски страни да усилят доста вноса на оръжие през идващото десетилетие, откакто наскоро направиха огромни поръчки за съществени оръжия, по-специално за американски изтребители. Въпреки въоръжения спор в Източна Украйна през интервала 2017-21 година вносът на съществени оръжия в страната през този интервал е бил доста стеснен, означават от Стокхолмския институт за проучване на мира.

„ Торнадо “ е единственият немски изтребител, който може да придвижва американските нуклеарни бомби, ситуирани в Германия, при положение на спор. Но машината е от 80-те години и Берлин възнамерява да я „ пенсионира “ сред 2025 и 2030 година

Ф-35 ще бъде удар за „ Боинг “, чиито Ф-18 бяха желани от някогашната немска министърка на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер за подмяна на „ Торнадо “. Решението за американски изтребители ще е удар и за Париж, защото ще омаловажи плана за френско-германски изтребител.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР