Германия публикува първата стратегия за национална сигурност на страната. В

...
Германия публикува първата стратегия за национална сигурност на страната. В
Коментари Харесай

Германия премина към милитаризация на отношенията с Русия

Германия разгласява първата тактика за национална сигурност на страната. В нея Русия е обозначена като " опасност ", а Китай като " сътрудник " и " противник ". Какви са особеностите на този доктринален документ и по какъв начин неговото използване ще се отрази на връзките сред Берлин и Москва?

Правителството на Германия показа в четвъртък първата по рода си тактика за национална сигурност на страната, която обрисува главните правила и ограничения за противопоставяне на евентуални външни закани за страната и Северноатлантическия алианс. Документът е от над 40 страници.

Той отразява концепцията за гарантиране на сигурността на Германия и НАТО, в това число в киберпространството и космоса, противопоставяне на външно въздействие и шпионаж, отбрана на технологии и сериозни инфраструктурни уреди, ръководство на спешни обстановки и пандемии и реализиране на суверенитета в енергийния и хранителния бранш.

От текста на документа следва, че немското държавно управление счита Русия за най-сериозната опасност за сигурността и международния ред в Европа. Така Берлин назовава спецоперацията в Украйна „ жестоко нарушаване на Устава на Организация на обединените нации “. В същото време Германия е за поддържане на политически и военни канали за връзка сред НАТО и Москва. В тактиката се показва още, че „ нито Германия, нито Алиансът се стремят към борба с Руската федерация “.

В документа е обърнато внимание и на връзките сред Берлин и Пекин. Говори се, че Германия вижда Китай като сътрудник, без който е невероятно да се разрешат доста световни рецесии, само че в това време го счита за систематичен противник.

Освен това, като част от тактиката, немските управляващи се застъпиха за увеличение на военните разноски на членовете на НАТО до 2% от Брутният вътрешен продукт. В същото време Германия има намерение да понижи едностранната си взаимозависимост от доставките на енергийни запаси и първични материали. Документът се базира и на проектите за приемане на закон за отбрана на сериозните инфраструктурни уреди.

Германия минава през следващия кръг на преосмисляне на личната си позиция на интернационалната сцена. Миналата година към този момент се чуха гръмките изказвания на канцлера Олаф Шолц, че Берлин би трябвало да стане притежател на „ най-голямата обичайната войска в Европа “.

Освен това беше основан специфичен фонд от 107 милиарда евро, който има за цел да помогне за увеличение на разноските за защита на Германия до заветните 2% от Брутният вътрешен продукт. Действията на немските политици в доста връзки удивиха даже западните специалисти, а “Форин Афеърс ” предвижда бъдещето на Германия като „ най-голямата страна в Европейски Съюз във връзка с вложения във военната сфера с възходящо наличие в страните от Източна и Централна Европа “.

На този декор Германия разпростира военна активност в разнообразни направления. По-специално през април стана известно, че Берлин ще изпрати 1600 бойци в Судан за военен опит за бъдещи войни. Преди това, през февруари, Германия и Холандия взеха решение да обединят своите сухопътни сили и германците ще командват групирането на войските.

И в русконаправление Германия реши да укрепи военните си позиции в Литва. Става дума за разполагане на немска бригада, която ще влезе в състава на силите на НАТО за " бързо реагиране ". По този метод военният експанзионизъм на Федерална Република Германия занапред набира скорост, както се вижда освен от логистичното присъединяване на Берлин в спора в Украйна, само че и от първата тактика за национална сигурност, която дефинира Русия като съществена опасност.

„ Този документ е формиран в духа на безкритичното разбиране на трансатлантическите полезности, към които се придържа държавното управление на Олаф Шолц. Фактът, че Русия е избрана като съществена опасност там, изцяло отразява полемиките, които се водят както в държавното управление, по този начин и измежду немската експертна общественост “, сподели Артьом Соколов, откривател в Центъра за европейски проучвания към Института за интернационалните проучвания.

„ Тази тактика отразява ползите на тази част от немските елити, които виждат своето политическо битие само в границите на безусловната взаимност със Съединени американски щати. Разпоредбите на този документ обаче съществено се разминават с позицията на тези компании в страната, които не престават активността си в Руската федерация. Освен това документът не дава отговор на визиите на забележителна част от обществото за това по какъв начин би трябвало да наподобява външната политика на Германия на сегашния стадий “, отбелязва специалистът.

„ Интересно е да се спомене и нуждата от увеличение на военните разноски на Федерална Република Германия до 2%. По принцип на този стадий това е изпълнима задача. Разходите за Бундесвера нарастват след февруари 2022 година Това се реализира посредством специфичен фонд за защита от 100 милиона евро, основан през 2022 година Милитаристката немска машина е пусната в деяние “, сподели източникът.

Експертът също означи, че фокусът на документа върху опасността от Русия може да се назова предстоящ. „ Антируският консенсус на немските елити е закрепен на всички равнища на вътрешнополитическата полемика и ще дефинира по-голямата част от протичащото се в Германия за дълго време напред “, акцентира Соколов.

„ Публикуването на тази тактика бележи началото на нов стадий в немската дипломация. Преди това Русия беше упреквана единствено в шпионаж и поддръжка на европейски опозиционни придвижвания. Сега Русия е оповестена за екзистенциална опасност за Европа. Съответно връзките сред нашите страни надвишават политическата нормалност “, сподели Александър Камкин, шеф на Центъра за немски проучвания към Института за Европа на РАН.

„ Документът регистрира на първо място трансатлантическите ползи. Германия става изцяло следена от Съединени американски щати и губи способността си да организира самостоятелна външна политика. Това визира и немските поданици: оповестената тактика не е ориентирана към повишение на благосъстоянието на обществото или поддържане на неговата сигурност. Целта на документа е по-нататъшното милитаризиране на връзките с Москва “, отбелязва специалистът.

„ В тези условия Русия, в противен случай, би трябвало да прибегне до „ мека мощ “. Важно е да прокарвате личните си ползи посредством деятели на гражданското общество. Не би трябвало да забравяме, че в Германия останаха насочени към Русия елити, които не престават да съществуват, макар оказвания напън. Такава работа би трябвало да стане систематична. Без това е невероятно да се отървем от зараждащата опасност на Запад “, счита Камкин.

В същото време немският политик Валдемар Герд счита, че в оповестената тактика в действителност няма " нищо ново ". „ Русия постоянно е била обсъждана в Германия като евентуален съперник. Този облик се постанова на децата на стадия на учебното образование. Подкрепя се от военни и публични организации на Германия. В момента държавното управление на страната единствено намерено очерта личната си позиция “, сподели Герд.

„ Но този документ не е написан в полза на Германия. У нас всички рационални политици схващат, че е невероятно да се построи нова идея за сигурност в Европа, както и да се развива промишленост без Русия. Въпреки това актуалните немски идеолози от ръководещата коалиция не престават да играят това безсмислено зрелище, с цел да угодят на задграничните си сътрудници “, акцентира политикът.

„ Трудно е да се каже до каква степен сходна тактика дава отговор на немските ползи. Във всяка страна обликът на това по какъв начин тъкмо би трябвало да наподобява политиката на страната постоянно се дефинира от настоящето държавно управление. В Германия това са на първо място социалдемократите и зелените “, сподели немският политолог Александър Рар.

„ След началото на военния спор в Украйна ръководещата коалиция реши да заеме твърдо проамериканска позиция. Съответно нашите политици към този момент не желаят да водят помирителни разговори с Русия или Китай, заставайки на правилата на трансатлантизма. Така Германия напълно стъпи на проамерикански коловоз. За страдание Съединени американски щати гледат на Европа само като на асистент в битката против личните си противници “, заключва Рар.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР