Германия поднесе извинения на Северна Македония заради позицията на България

...
Германия поднесе извинения на Северна Македония заради позицията на България
Коментари Харесай

EUOBSERVER: Германия се извини на Скопие за фиаското с България

Германия сервира извинения на Северна Македония поради позицията на България по отношение на нея. Както е известно, България блокира процедурата по присъединение на македонците към Европейски Съюз.

Германия и институциите на Европейски Съюз показаха паника от продължаващото несъгласие на България върху договарянията за присъединение на Северна Македония. Това.

"Това е една страна [България], единствено една страна, която не беше в положение да се съгласи с рамката за договаряния, " съобщи немският министър по въпросите на Европейски Съюз Майкъл Рот във Брюксел във вторник (8 декември) след диалози с неговите 26 Европейски Съюз сътрудници.

"Сигурен съм, че можете да почувствате персоналното ми отчаяние. Аз, немският външен министър [Хайко Мас] и канцлерът [Ангела Меркел] бяхме доста отдадени на този развой ", добави Рот.

"Преговорите от време на време вoдят до компликации. Това не е пътека от рози, за страните, които стават член на Европейския съюз ", съобщи представителят на Европейската комисия Ерик Мамер същия ден.

"България би трябвало да утвърди откриването на междуправителствената конференция [IGC] със Северна Македония допустимо най-скоро ", съобщи в отворено писмо във вторник междупартийна група от евродепутати, занимаващи се със Западните Балкани.

Северна Македония се надяваше да стартира договаряния тази година, откакто проевропейското държавно управление на премиера Зоран Заев оказа помощ за изчистването на корупцията и постави завършек на националистическата политика на някогашния водач Никола Груевски.

Заев също подписа контракт за другарство с България през 2017 година и промени името на страната си, с цел да угоди на Гърция през 2018 година

Но България споделя, че Северна Македония не е спазила контракта от 2017 година на съображение, че нейните учебници от епохата на Груевски към момента описват националистическа версия на историята, да вземем за пример, като претендират за минали български герои.

България също по този начин споделя, че македонският не би трябвало да бъде обособен език на Европейски Съюз, със лични преводачи и устни преводачи, тъй като това е акцент на българския език.

Някои дипломати в Брюксел спекулират, че възраженията на София са избирателен трик, който ще се стопи през новата година.

Рот също по този начин даде обещание, че Германия ще продължи да "настоява " за МПК през 2021 година, макар че Португалия поема председателството на Европейски Съюз на 1 януари.

Но други дипломати от Европейски Съюз имат вяра, че България ще продължи да се бори за отстъпките, което би било политическо самоубийство за Заев, в случай че ги одобри, което значи, че ветото остава.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР