Германия отхвърли последния натиск на националистическото правителство на Полша за

...
Германия отхвърли последния натиск на националистическото правителство на Полша за
Коментари Харесай

Полша пак подхвана темата за репарациите от ВСВ

Германия отхвърли последния напън на националистическото държавно управление на Полша за големи репарации за Втората международна война, заявявайки в отговор на дипломатическа нота, че въпросът е завършен. Това заяви полското външно министерство, представено от Ройтерс.

Полша прави оценка своите загуби от Втората международна война, породени от Германия, на 6,2 трилиона злоти (1,40 трилиона долара) и изиска репарации. Берлин от своя страна неведнъж е заявявал, че всички финансови искове, свързани с войната, са уредени.

Според немското държавно управление въпросът за репарациите и обезщетенията за загубите от войната остава завършен и немското държавно управление не има намерение да влиза в договаряния по този въпрос, се споделя в изказването на външното министерство.

Правителството на Република Полша ще продължи напъните си за споразумяване на задължения вследствие на немската експанзия и окупация през годините 1939-1945 година
 Германия изрично отхвърли претенциите на Полша за репарации за ВСВ
Германия изрично отхвърли претенциите на Полша за репарации за ВСВ

Берлин счита въпроса за завършен

Около шест милиона поляци, в това число три милиона полски евреи, са убити по време на войната, а Варшава бе изравнена със земята след въстание от 1944 година, при което починаха към 200 000 цивилни.

През 1953 година тогавашните комунистически управници на Полша се отхвърлиха от всички искания за военни репарации под натиска на Съветския съюз , който искаше да освободи Източна Германия, също руски спътник, от всевъзможни отговорности.

Управляващата в Полша националистическа партия " Право и правдивост " (PiS) съобщи, че съглашението е невалидно, защото Полша не е съумяла да контракти заслужено обезщетение. Тя съживи апелите за компенсации, откогато пое властта през 2015 година, и трансформира популяризирането на жертвата на Полша по време на войната в централна част от своя апел към национализма. Позицията на партията обтегна връзките сред Варшава и Берлин.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР