Германия окончателно затвори ядрените си централи. Проблемът с ядрените отпадъци

...
Германия окончателно затвори ядрените си централи. Проблемът с ядрените отпадъци
Коментари Харесай

Онкало - финландската гробница за ядрени отпадъци

Германия дефинитивно затвори нуклеарните си централи. Проблемът с нуклеарните боклуци обаче, остава.

Независимо, че от 70-те години на предишния век немски инженери се пробват да открият уместно място, търсенето на дефинитивно вместилище за мощно радиоактивни боклуци в Германия продължава. Засега в целия свят само Финландия е почнала създаване на оборудване за дълготрайно предпазване. Подземното вместилище би трябвало да бъде приключено до края на годината.

В скалите на Балтийско море, на половин километър подземен се намира " Онкало ". На фински името му значи " пещера ".

" Най-смъртоносната гробница в света ", по този начин природозащитници нарекоха хранилището за нуклеарни боклуци във Финландия.



Йоана Хансен, геолог, разясни че " Онкало " ще бъде първото в света оборудване за погребение на отбработено нуклеарно гориво.

" Онкало " ще отвори през 2024-та година. 100 години по-късно, хранилището ще бъде затворено и запечатано. Планирано е в него да се съхраняват 6 500 тона уран. Такова количество ще бъде отработено от нуклеарните реактори във Финландия за 1 век.

Използваният уран ще бъде опакован в стоманени контейнери, които ще бъдат сложени в медни капсули. В хранилището те ще бъдат заляти с бетон. " Онкало " е проектирано да съхранява нуклеарните боклуци в продължение на 100 хиляди години.

“Целта ни е да сме подготвени при започване на 2024-та. След като установим, че сме подготвени, можем да пристъпим към оперативната фаза ", добави Хансен.

Може ли да бъде проектирано оборудване, което да издържи 100 хиляди години?

Строежът на " Онкало " провокира бурни реакции, освен във Финландия, само че и по света. Според природозащитници, няма съответни отговори какво ще стане с хранилището при положение на земетресение, ерозия или наводнения. От компанията, построила хранилището настояват, че контейнерите са проектирани да устоят даже на огромни промени, които биха настъпили на Земята.



Повдигна се и въпросът какъв надпис би трябвало да бъде подложен на оборудването, с цел да е явен за хората на Земята и след 100 хиляди години.

“В началото в доста европейски страни имаше рецензии към плана. Но последователно нещата започнаха да се трансформират. Ние стартирахме, само че към този момент и други ни следват ", сподели Хансен.

Швейцария и Германия се надяват скоро да стартират построяването на складове за дълго предпазване на нуклеарни боклуци.

Около 250 хиляди години може да са нужни високотоксични боклуци да доближат равнищата на радиация на естествените залежи на уран. Как ще наподобява тогава регионът край хранилището е мъчно даже да се предвижда.

Учени припомнят, че преди 250 хиляди години Европа е била в разгара на ледников интервал, била е дом на неандерталци и мамути, а Хомо сапиенс е бележел ранната си поява в Африка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР