Германия, Италия, Испания, Франция, Словения, Португалия и Швеция обявиха на

...
Германия, Италия, Испания, Франция, Словения, Португалия и Швеция обявиха на
Коментари Харесай

Какво е известно за спирането на ваксинацията срещу коронавирус с АстраЗенекав ЕС

Германия, Италия, Испания, Франция, Словения, Португалия и Швеция оповестиха на 15 и 16 март, че стопират имунизацията против ковид с " АстраЗенека ", тъй като има известия за формиране на кръвни съсиреци при имунизираните.

По-рано сходно решение беше взето от още няколко страни от Европейски Съюз. Общо към една четвърт от страните, които са поръчали лекарството и не го получават посредством интернационалния механизъм COVAX, са решили да преустановят имунизацията, предава ТАСС.

Ето най-важното, което се знае за случилото се.

Какво стана?

През първата половина на март стана известно за няколко случая на гибел на имунизираните заради формиране на тромби в кръвоносните съдовете. Все още не е открита директна връзка сред имунизацията и образуването на кръвни съсиреци.

Експерти в Дания и Норвегия обявиха, че клиничната картина на умрелите е " доста необикновена " - невисок брой тромбоцити, кръвни съсиреци в дребни и огромни съдове, кръвоизливи.

На 11 март Дания беше първата страна, която разгласи прекъсването на имунизацията с " АстраЗенека ". След сходно решение страни като България, Индонезия, Ирландия, Исландия, Демократична република Конго, Холандия, Норвегия и Тайланд взеха сходно решение.

Италия и Румъния стопираха имунизацията с лекарство от една от доставените партиди.

На 7 март имунизацията на една от страните след гибелта на здравната сестра беше спряна от Австрия, последвана от Латвия, Литва, Люксембург и Естония. Точната причина за гибелта не е посочена.

Какво споделиха регулаторите и разработчиците?

На 12 март Световната здравна организация прикани за продължение на имунизацията с препарата на " АстраЗенека ".

Подобна рекомендация даде и Европейската организация по медикаментите (EMA) - съгласно нейните данни до 10 март измежду 5 милиона имунизирани са открити към 30 случая на формиране на кръвни съсиреци, което не надвишава нормалното равнище.

От " АстраЗенека " оповестиха на 14 март, че имунизацията им е безвредна. Според компанията изследване на здравословното положение на повече от 17 милиона имунизирани не разкрива нараснал риск от формиране на кръвни съсиреци.

Сега какво?

След нови смъртни случаи при имунизираните, най-големите страни от Европейски Съюз преразгледаха своята позиция. Според френския президент Еманюел Макрон през днешния ден EMA ще разгласява умозаключение за сигурността на имунизацията. Преди това организацията заяви, че възнамерява да прегледа нови данни за имунизацията на " АстраЗенека " на 18 март.

Консултативният комитет на СЗО също ще прегледа въпроси, свързани с лекарството, през днешния ден. СЗО назова решението на редица страни да прекратят имунизацията " защитна мярка " и предложи на хората да продължат да имунизират с препарата на " АстраЗенека ".

На фона на решението на европейските страни министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо увери жителите на страната си в сигурността на лекарството, а Съединени американски щати оповестиха, че могат да записват тази ваксина след месец, в случай че съумеят минали клинични изпитвания.

Какво е известно за имунизацията?

Ваксината на британско-шведската компания " АстраЗенека " е създадена с присъединяване на Оксфордския университет и е една от най-разпространените коронавирусни ваксини в света. За разлика от множеството други ваксини е задоволително да се ваксинирате единствено с една доза от лекарството, с цел да имате отбрана, макар че успеваемостта му е доста по-ниска от тази на доста аналози - малко над 60%.

Европейският съюз трябваше да получи 80 милиона дози ваксина " АстраЗенека " през първото тримесечие на 2021 година, само че компанията едностранно разгласи, че доставките ще бъдат понижени на половина заради липса на индустриален потенциал.

По-късно Ройтерс писа, че в реалност Европейски Съюз ще получи единствено 30 милиона дози до края на март.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР