Германия е най-голямата икономика в Европа, с висока репутация на

...
Германия е най-голямата икономика в Европа, с висока репутация на
Коментари Харесай

Защо Чехия има най-ниската безработицата в целия ЕС?

Германия е най-голямата стопанска система в Европа, с висока известност на ефикасна страна и ниска безработица. Но от края на 2015 година пазарът на труда в прилежащата й Чехия се оказва още по-силен.

Данните, оповестени тази седмица, демонстрират, че равнището на безработица в Чешката република е единствено 2.9% през юни спрямо 3.8% в Германия и 7.7% в Европейския съюз като цяло. Но по какъв начин го реализира страната?

Първото нещо е, че трудът е на ниска цена. Средната часова ставка на труда в Чешката република през 2016 година е единствено 10.20 евро, което е много под междинната за Европейски Съюз стойност от 25.40 евро, изясняват от Световния стопански конгрес.

Това обаче не изяснява изцяло ниската безработица на страната, тъй като други страни като България, Унгария и Полша имат даже по-ниски разноски за труд. Също по този начин заплатите в Чешката република нарастват много бързо.

През първото тримесечие на 2017 година номиналните заплати се усилват с 5.3% или 2.8%, поправена стойност, вземайки поради инфлацията.

 Безработицата в най-голямата европейска стопанска система не е била толкоз ниска от 1990 година
Безработицата в най-голямата европейска стопанска система не е била толкоз ниска от 1990 година

Положителни данни за страната

Нещо повече - Чешката република дължи триумфа си на работните места в заводите, което по никакъв начин не е дребен героизъм в наши дни. Производствената промишленост в Централна Европа регистрира най-голямата част от стопанската система си спрямо останалите страни в Европейски Съюз и съставлява повече от една трета от цялата претовареност.

Автомобилостроенето от компании като Toyota, Peugeot, Citroën, Škoda и Hyundai в този момент е основен фактор в чешката стопанска система.

Правителствените тласъци, датиращи от 90-те години на предишния век, които включват данъчни облекчения за нови компании и парични средства за основаване на нови работни места, привлякоха високи равнища на задгранични вложения и се ускориха след присъединението на страната към Европейски Съюз през 2004 година

Според Дейвид Марек, основен икономист в Deloitte Прага, равнището на безработица в страната е ниско заради две съществени аргументи. Първо - работните места за монтажни действия са релативно лесни за откриване, тъй като са евтини, а държавните тласъци вършат Чешката република привлекателна за международните индустриални компании.

Второ - чешкият бизнес цикъл е тясно обвързван с икономическото здраве на Европейски Съюз. Когато Европа се оправя добре, Чешката република е още по-добре, счита Марек.

 Безработицата в Европейски Съюз е на най-ниско равнище от декември 2008 година
Безработицата в Европейски Съюз е на най-ниско равнище от декември 2008 година

Все по-малко младежи остават без работа

Но триумфът на Чехия може да попречи в бъдеще. Ръстът на заплатите е неотложен проблем. Марек разяснява, че възнагражденията се усилват заради дефицит на работна ръка, което не разрешава на стопанската система да пораства по-бързо.

Подобно на доста страни, Чешката република също е изправена пред застаряващо население. Бюрокрацията пък е една от пречките, които затрудняват компаниите да наемат задгранични служащи, с цел да запълнят отворените позиции.

Според специалиста в страната има евтини и нискоквалифицирани работни места, само че не се развиват умения и познания, с цел да се усили доста продуктивността с по-сложни процеси.

За да се задържи равнището на безработицата, държавното управление би трябвало да промени своята система от тласъци и да насърчи основаването на висококвалифицирани работни места посредством възстановяване на просветителната система. А на този декор риск за работните места съставлява и автоматизацията, за която все по-често стартира да се приказва.

 Дигиталното бъдеще слага в риск работни места в Германия
Заплахата, която дебне работната мощ в най-голямата европейска стопанска система

Работните места са сложени в риск
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР