Новата обединена схема за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко

...
Новата обединена схема за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко
Коментари Харесай

ЕС отпуска €250 милиона за мляко, плодове и зеленчуци в училище

Новата обединена скица за предложение на плодове, зеленчуци и мляко в учебните заведения ще влезе в действие на 1 август и към този момент може да се ползва в целия Европейския съюз от първия ден на образователната 2017/2018 година.

Целта е да се възпитава здравословни хранителни привички у децата и се състои в предлагането на плодове, зеленчуци и млечни артикули, както и в специфични просветителни стратегии, посредством които учениците научават смисъла на положителното хранене и по какъв начин се създава храната.

Единната скица сплотява и усъвършенства съществуващите планове, от които през миналата година са се употребили над 20 милиона деца. Въпреки че присъединяване не е наложително, всичките 28 страни членки са показали, че ще вземат участие в самодейността през започващата тази есен образователна година.

Фил Хоган, комисар по въпросите на земеделието и развиването на селските региони, съобщи: " С новата скица ще се окаже скъпа поддръжка на милиони европейски възпитаници и хиляди земеделци във всяка страна членка. Радвам се, че вземам участие в самодейност за възпитаване на здравословен метод на живот и съм уверен, че тази скица има скъп принос към това. "

Децата в учебна възраст ще получават с преимущество пресни плодове, зеленчуци и мляко за пиянство. С утвърждението на националните здравни органи могат да бъдат раздавани и модифицирани артикули, като супи, плодови пюрета, сокове, кисели млека и сирена. Не се позволява прибавянето на захар, сол и мазнини, в случай че националните здравни органи разрешат лимитираното им потребление.

Държавите членки дефинират по какъв начин тъкмо да бъде прилагана схемата, дали да бъдат включени тематични просветителни ограничения и други селскостопански артикули, и могат също по този начин да обезпечат за финансираната от Европейски Съюз скица спомагателни национални средства.

Изборът на продуктите зависи от здравни и екологични съображения, тяхната сезонност, многообразие и наличност, като преимущество се отдава на продуктите от Европейски Съюз. Държавите членки могат да отдадат желание на закупуването на локални или районни артикули, биологични артикули, на късите вериги на доставка, екологичните преимущества, както и на схемите за качество на селскостопанските артикули.

От 250 млн. евро финансиране от Европейски Съюз за интервала 2017-2018 образователна година, към 150 млн. евро ще бъдат отпуснати за плодове и зеленчуци и 100 млн. евро за мляко.

От 1 август 2017 година двете съществуващи схеми за учебните заведения — за предложение на плодове и зеленчуци и за предложение на мляко — ще бъдат обединени в единна правна рамка. Новите правила имат за цел повече резултатност, по-целенасочена поддръжка и по-силно акцентиране върху просветителния аспект.

До сегашния миг 24 страни членки вземат участие в остарялата скица за предложение на плодове и зеленчуци, а 28 - в остарялата скица за предложение на мляко. През миналата година към 20 милиона възпитаници са получили мляко, а към 11,7 милиона - плодове и зеленчуци.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР