ГЕРБ ще внесе в четвъртък предложение за "отпадане на ветото"

...
ГЕРБ ще внесе в четвъртък предложение за "отпадане на ветото"
Коментари Харесай

ГЕРБ внася от свое име решение за разрешаване на спора между София и Скопие

ГЕРБ ще внесе в четвъртък предложение за "отпадане на ветото " за Северна Македония. Това ще стане с план за решение на Народното събрание, който да утвърди преговорната рамка на България за Северна Македония.

Новината заяви председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова . Тя направи това в Народното събрание минути откакто беше гласуван вотът на съмнение към държавното управление, с което падна кабинетът на Кирил Петков.

Този план "ще е гаранция, че България няма да изпусне историческия миг и българските национални ползи ще бъдат предпазени ", сподели Атанасова в декларация от името на ГЕРБ-СДС.

По-рано в сряда депутатите на ГЕРБ блокираха опцията на парламентарен орган да разисква точно този въпрос. Заедно с Движение за права и свободи, "Има подобен народ " (ИТН) и "Възраждане " те на комисията по външна политика, на което трябваше да се разиска тематиката.

Въпросът за това по какъв начин да се позволи разногласието на София със Скопие стои от ноември 2020 година, когато България наложи несъгласие на опцията на Северна Македония да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз. Тогава министър-председател беше водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В петък френското председателство на Съвета на Европейски Съюз предложи метод за разрешаване на казуса, заложен преди две години. Основната му концепция е в това, че Европейски Съюз ще влезе "на мястото " на България в двустранния спор, ще стартира договаряния за участие чак откакто Северна Македония включи българите като държавотворен народ в конституцията си, а след това ще отстоява останалите условия на София към Скопие.

Предложението пристигна седмица откакто Има Такъв Народ напусна държавното управление с две обвинявания към премиера Петков. Според едно от тях Петков е желал "да вдигне ветото " и по тази причина е водил външна политика, друга от тази на външно министерство, ръководено от Теодора Генчовска (ИТН).

В сряда Десислава Атанасова от ГЕРБ също упрекна премиера в "двойнствена политика ", само че също и в безучастие по въпроса за Северна Македония.

Тя сподели, че "ГЕРБ са почнали този развой [по разрешаване на разногласието със Северна Македония] и те ще го завършат ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР