ГЕРБ ще предложи утре в народното събрание да се гласува

...
ГЕРБ ще предложи утре в народното събрание да се гласува
Коментари Харесай

ГЕРБ отменя мораториума за нови лекарства, ако всички в НС са съгласни

ГЕРБ ще предложи на следващия ден в националното заседание да се гласоподава анулация на мораториума върху нови медикаменти.

Това разгласи ръководителят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. В днешния ден организирах серия от диалози с ръководителите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на опазването на здравето и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на диалозите беше да се обезвреждат всички вероятни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лекуване или медикаменти. По време на диалозите стана ясно, че министърът на опазването на здравето към този момент е подготвен със всички заповеди за основаването на 6 комисии, както и с Правилник за изискванията и реда за работата на комисиите за систематизиране на скъпоструващите медикаменти. По този метод към този момент е основана цялата нормативна среда за работата на комисиите надалеч преди края на годината, твърди Цветанов. 

Въпреки тази подготвеност и с цел да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лекуване, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала анулация на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предлагането само при постигането на цялостен политически консенсус от всички парламентарни групи и ръководителите им.
Предложението на ПГ на ГЕРБ за анулация на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК среща поддръжка от представителите на всички институции, с които разговарях през днешния ден, както и от ръководителите на отрасловите парламентарни комисии. С всички тях постигнахме консенсус, че сензитивна тематика като опазването на здравето не трябва да се употребява за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти, изяснява Цветанов. 

По-рано през днешния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов за актуализация на бюджета на НЗОК и анулация на параграф 6. Казах, че настояваме за актуализация на бюджета на НЗОК до края на годината. Декларирам от името на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ”, че сме подготвени на изключителни, нощни съвещания, в ускорени, съкратени периоди, само че да създадем актуализация на бюджета на НЗОК, сподели още Нинова. 

Тя добави, че ще внесат предлагането си до края на деня през днешния ден.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР