ГЕРБ ще остане в историята с „видим резултат“ закрито училище

...
ГЕРБ ще остане в историята с „видим резултат“ закрито училище
Коментари Харесай

Николай Николов: ГЕРБ ще остане в историята с „видим резултат“ закрито 142-годишно училище в София

ГЕРБ ще остане в историята с „видим резултат“ закрито учебно заведение в София. Това разяснява общинският консултант от Българска социалистическа партия Николай Николов във връзка гласувания отчет на сесията на СОС в четвъртък за закриването на 155 ОУ „Кирил и Методий“ в село Кривина.

„За три години сме дали своят вот доста отчети, имало е доста изявления, разногласия, решения… Никога обаче не съм си представял, че ще имаме точка в дневния ред, която ще закрие учебно заведение в София със 142-годишна история, сподели Николай Николов, оповестяват от пресцентъра на БСП-София. „Докладът се състои от 8 фрази, а докладната бележка на шефа на учебното заведение Надя Николова е с изречение по-дълга и приключва по този начин: „Нито жителите на с. Кривина, нито 155 ОУ със своята вековна история заслужават такава орис, само че действителността е такава“. Искам да знам по какъв начин въз основата на този отчет СОС взима толкоз значимо решение?!“, посчи общинският консултант.

Николай Николов зададе и серия от въпроси във връзка със закриването на учебното заведение. „Защо детската градина в двора на учебното заведение е била закрита? Направено ли е всичко допустимо от страна на кмета и на шефа да създадат учебното заведение допустимо най-привлекателно и налично за учениците? Ако отговорът е „да“, за какво си фантазираме, че възможното прилагане на постройката от частно учебно заведение би било по-приемливо за децата и техните родители? Ако липсват паралелки за 6 и 7 клас, вместо закриване на учебното заведение, не може ли то да бъде преобразувано в начално учебно заведение? Каква е повода 71 СОУ „Пейо Яворов“, което е на едвам 3 километра от 155 ОУ „Кирил и Методий“, да бъде по-предпочитано и целият отлив да отива натам? Вярно ли е, че намалелият брой деца в паралелките на 155-о учебно заведение, е тъй като родителите не са ги записали заради преобладаващото ромско наличие? Ако просто няма деца, значи ли, че демографската рецесия към този момент е блъснала София и постепенно и последователно ще почнат да изчезват села и региони в Столицата, пита общинският консултант от Българска социалистическа партия.

Неотдавна ми попадна информация за забавен случай в Япония. В продължение на 3 години японското държавно управление и тамошните железопътни компании са отказвали да закрият една гара на остров Хокайдо. Причината – на тази гара е имало единствено един пасажер – едно момиче, което е трябвало да пътува с влака всеки ден, с цел да стигне до учебното заведение си. Гарата е функционирала, до момента в който момичето е приключило образованието си. Защо в Япония това е допустимо, а в България – не е? Тъй като не получих отговори на този и на останалите ми въпроси, нямаше по какъв начин да поддържа сходен отчет. Затова гласувах срещу. Не искам да бъда запомнен като общинския консултант, който е дал своя вот за закриването на едно учебно заведение, каквото и да е то, което и да е то. Нямаме никакъв късмет да оцелеем като народ, в случай че сме глупави. Тръгнем ли да закриваме учебни заведения, на процедура се помиряваме със злополучната си орис. Аз не мога да приема това“.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР