ГЕРБ-СДС ще подкрепят назначаването на финансовия министър Асен Василев за

...
ГЕРБ-СДС ще подкрепят назначаването на финансовия министър Асен Василев за
Коментари Харесай

ГЕРБ е готова да подкрепи Асен Василев за вицепремиер при ротацията

ГЕРБ-СДС ще поддържат назначението на финансовия министър Асен Василев за вицепремиер при ротацията, в случай че “Продължаваме смяната “ направи това предложение, сподели водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов в сряда пред бТВ.
" Предстои ротация на министър-председателя - сменят се Мария Габриел и Николай Денков. Решение на ПП-ДБ е дали Денков ще стане вицепремиер. Моето мнение е, че е по-добре да има политически фигури в идващия кабинет, с цел да носят отговорността директно. Асен Василев би могъл да е вицепремиер. ", сподели Румен Христов.
От думите му стана ясно, че ГЕРБ преглежда вид Асен Василев да бъде назначен за вицепремиер, вместо Николай Денков.
Малко по-късно министър председателят Денков разяснява, че опцията е Асен Василев да бъде назначен за втори вицепремиер. Споразумението за избора на ротационното проавителство планува Денков да заеме настоящето място на Мария Габриел като вицепремиер и министър на външните работи.
" Ако ГЕРБ държат на предлагането си, няма нищо неприятно Асен Василев да бъде втори вицепремиер след ротацията ", разяснява Денков в сряда.
Денков предизвести, че всяко отклоняване от това, което е контрактувано в началото, може да се отрази на стабилността на ръководството. Той разяснява, че сравнението на Бойко Борисов сред ротацията в кабинета и скачването към орбитална станция, е доста удачно.
“Орбиталната станция не би трябвало да търси друга траектория “, сподели министър председателят.
В отговор на въпрос дали има потребност от съдружно съглашение, той напомни, че държавното управление е посочило, че може да работи и без съдружно съглашение, само че призна, че за някои политически въпроси е добра да има такова.
" Това, което е контрактувано още при състава на държавното управление, е, че министри ще бъдат сменяни, единствено в случай че и двамата с Мария Габриел сме съгласни, че би трябвало да бъде направена промяна. Девет месеца е прекомерно къс интервал, ние имаме стратегия за 18 месеца. Така че е доста по-добре министрите да продължат работата си, с цел да продължат това, което са стартирани ", сподели Денков.
Според него министрите би трябвало да бъдат оставени да работят и след ротацията.
" Важно е всеки министър да бъде оценен съгласно това, което е приключил. Една или друга медийна изява не може да бъде основа за промяна на министър. Аз имам визия кой и по какъв начин се показва - в идващите дни това ще бъде разисквано с Мария Габриел ", сподели министър председателят.
В отговор на въпрос каква ще бъде ролята на Движение за права и свободи при договарянето на министри, Денков сподели: " Ако желаеме да гласоподава и Движение за права и свободи за това държавно управление, с цел да има по-широка поддръжка то, би трябвало да минем през диалози с Движение за права и свободи. Колкото по-широка поддръжка имаме, толкоз по-добре, само че тя не е наложителна ".
Румен Христов (ГЕРБ-СДС) обаче твърди, без да загатва имена, че има министри, които не се оправят с работата си и би трябвало да бъдат заменени.
Той подсети, че по време на лидерската среща в четвъртък ще бъдат обсъждани и претендентите за Конституционния съд. По думите му сделката е един да предложи ГЕРБ-СДС и един - ПП-ДБ. Той посочи, че сделките по ротацията, членовете на регулаторите и на Конституционния съд първо ще се дискутират в стеснен кръг, а по-късно в по-широк формат.
“Обсъждаме Десислава Атанасова “, удостовери той неофициалните информации, че председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС може да стане парламентарен арбитър.
Депутатът добави, че наред с нейното име в обединението разясняват и възможните кандидатури на Радомир Чолаков и Екатерина Захариева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР