ГЕРБ с първи изненадващ ход - събра конституционно мнозинствоДепутатите подкрепиха

...
ГЕРБ с първи изненадващ ход - събра конституционно мнозинствоДепутатите подкрепиха
Коментари Харесай

Мораториум за цени на тока и парното

ГЕРБ с първи неочакван ход - събра конституционно болшинство
Депутатите поддържаха поевтиняване, само че ще има прегласуване

Няколко обрата денем

В рамките на един ден няколко пъти имаше поврат с цените на тока и парното от 1 януари. Първоначално неочакван ход на досегашните ръководещи предложи решение на драмата с растящите цени на тока, парното и водата. Докато депутатите спореха към основаването на краткотрайна комисия за енергийната рецесия, ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи Народното събрание да гласоподава мораториум върху цените и те да останат на равнищата от 1 януари 2021 година

Предложението на ГЕРБ беше подкрепено от 186 народни представители, двама бяха срещу, двама се въздържаха, а депутати разясниха пред „ Труд” в коридорите, че ГЕРБ са съумели да съберат повече от 2/3 от гласовете на партиите. Почти немислимо е опозиционна партия да събере конституционно болшинство с гласоподаване в пленарна зала.

Депутати разясниха пред „ Труд”, че с решението цените на тока и парното би трябвало да се върнат от равнищата на 1 януари 2021 година, а мораториумът влиза в действие от публикуването му в „ Държавен вестник”. Така от 1 януари 2022 година хората няма да заплащат по-високи сметки за ток, парно и вода, а в противен случай - цените ще бъдат понижени с 4-5% за тока и с 10-15% за парното. Причина за това е деактивирането на нарастването на цените от 1 юли тази година.

След гласуването на мораториума имаше и отрицателни реакции. „ Ще фалирате всички частни сдружения, които придвижват електрическа енергия. Вие нямате никаква визия сега какво направихте със свободния пазар на електрическата енергия в България”, съобщи Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

По-рано денем обаче за мораториум на цената на електрическата енергия приказва пред Нова телевизия и общественият министър Георги Гьоков (БСП). „ Държавата има механизми за надзор на цената на тока”, сподели Гьоков. И уточни, че един от вероятните разновидности е налагане на мораториум върху цените.

След съвещанието на Народното събрание беше свикано и първото съвещание на краткотрайната анкетна комисия за енергийната рецесия. На него беше гласувано комисията да предложи на Народното събрание редакция на признатия към този момент мораториум. Предложението е мораториумът да е с начална дата 16 декември 2021 година и да важи до 31 март 2022 година Това значи заледяване на актуалните цени единствено за три месеца. Предстои новият текст да бъде гласуван в Народното събрание.

Припомняме, че предстоящият ценови потрес от 1 януари 2022 година беше за повишаване на тока за бита приблизително с 11,5%, а на парното - с 13%.
Кабинетът в шах
Решението на Народното събрание за мораториум върху цените на тока изненада държавното управление на Кирил Петков. Първоначално беше оповестено, че той ще обясни пред медиите каква полемика са водили с съдружните сътрудници за цените на тока, водата и газта. Но след решението на Народното събрание Кирил Петков не се появи пред камерите, а изпрати началника на кабинета си Лена Бориславова.

Преди съвещанието на краткотрайната анкетна комисия в Народното събрание тя изясни, че в Народното събрание е трябвало да бъде основана краткотрайна комисия, която да разиска два проекта - или предложение за краткотрайно ограничаване на пълномощията на КЕВР да актуализира цените от 1 януари 2022 година, или промени в Закона за енергетиката. Комисията би трябвало да работи най-малко един месец, което значи, че каквито и решения да предложи, те не биха стопирали новите цени на тока и парното от 1 януари.

Това, което се е случило в Народното събрание - да бъде признат мораториум по предложение на ГЕРБ - е плод на едно свястно несъгласие, тъй че комисията ще има задача да преразгледа и да изготви отчет дали решението не се постанова да бъде прегласувано, разяснява още Лена Бориславова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР