ГЕРБ с ново предложение: да запазят външно министерство след ротацията

...
ГЕРБ с ново предложение: да запазят външно министерство след ротацията
Коментари Харесай

Новото напрежение в сглобката: Кой ще е външен министър след ротацията

ГЕРБ с ново предложение: да запазят външно министерство след ротацията и да излъчат различен, друг от Мария Габриел министър.

От ПП-ДБ към този момент не разясняват дали са съгласни с този вид.

Според премиера Николай Денков смисъла на разногласието за външен министър е кой по какъв начин ще изяснява в чужбина какво се случва в България.

Лидерът на ГЕРБ напомни, че това е единственото министерство, което ръководи неговата групировка. Бойко Борисов подлага на критика ПП-ДБ и за метода, по-който приказват за срещите сред водачите.

Вчера Борисов и Петков прекарали 3 часа дружно в кабинета на водача на ГЕРБ и провели " комфортен " диалог за ръководството на страната. Борисов повтори: в това държавно управление ГЕРБ имат единствено едно министерство - това на външните работи.

" Ако не желаят Мария Габриел да остане министър председател и министър на външните работи, ние ще излъчим различен външен министър. Това е единственият вид. Аз одобрих да няма никаква ротация на министри, да останат техните министри, техните регионални шефове. Не могат да ме наранят елементарно. Аз съм елементарно ранима душа, само че не от тях. Нека сме по-ведри. Те имат цялата власт. Цялата власт с 30 депутати. Най-лесно е да отидем на избори. Ние сме подготвени. Но не е вярно ", съобщи Бойко Борисов - ръководител на ГЕРБ.

Според Движение за права и свободи е нелогично поради един министър да не се случи ротацията.

" Просто ПП-трябва да го преживеят, че са го записали, че няма да получат този министър. Защото не им се поставя. Господин Борисов като водач на ГЕРБ може да реши какъв да е министър. Ако те желаят сега да нарушат всички съглашения и да вземат министерството на ГЕРБ, това си е диалог сред тях. Ако решат ще има избори, което също не е проблем. Движение за права и свободи би се радвало на две в едно. Ние сме подготвени за избори ", изясни Делян Пеевски - ръководител на ПГ на Движение за права и свободи.

Премиерът разтълкува смисъла на разногласието за външно министерство.

" Значението е обвързвано с това кой е по какъв начин ще изясни в чужбина какво се случва в България. И това, което сътрудниците от ПГ споделят с съображение е, че когато двете позиции се заемат от едно и също лице, това значи, че обясненията какво се случва в България, с изключение на външната политика ще бъдат показани от един единствен човек. Аз не желая поста на външен министър като подобен. Това, което желая е гласът на ПП-ДБ да бъде задоволително мощен, тъй че да се чува в чужбина. От страна на Политическа партия и Демократична България ние желаеме да продължи ротацията по метода, по който беше контрактувана, след тези 9 месеца да забележим можем ли да продължим нататък с цялостен мандат ", сподели министър председателят Николай Денков.

Борисов възрази за метода, по който ПП-ДБ описват за срещите сред водачите от парламентарното болшинство. Нарече го неугледен.

" Обикновено Делян Пеевски идва с Кирил Петков и водят извънредно другарски диалог. Данчо Цонев и Асен Василев са неразделни. И внезапно желаят да употребяват целия комфорт на поддръжката на Движение за права и свободи, а в това време да излиза, че аз я обезпечавам. Това няма да се случва повече. И през днешния ден споделих на Пеевски: повече не желая никой дружно да идва при мене. Аз съм приказвал 5 минути с Пеевски, а те са говорили 55 ", посочи Борисов.

" Малко взехме да ставаме като гаджета. Предполагам, че хората, които се събираме в тоя кабинет не харесваме мъже, уповавам се най-малко всички да не харесваме. Аз не одобрявам. Много е забавно това водене по кабинети, без кабинети, сътрудници, ма ние работим всеки ден дружно. Просто в държавното управление ние не желаеме да участваме. В парламентарното болшинство участваме всеки ден и сме балансьора в това нещо. Те без нас не могат да се оправят. Искаме България да има евроатлантическо болшинство и държавно управление. Няма да дадем България на Русия ", акцентира Пеевски.

А на въпроса кой му е по-близък Борисов или Петков, Пеевски отговори.

" И двамата са ми доста близки, доста ги обичам и двамата ", отговори Делян Пеевски.

А ще доведат ли тези срещи и диалози до сполучлива ротация - ще разберем след шести март.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР