ГЕРБ разпространи коалиционното споразумение и механизма за вземане на решения,

...
ГЕРБ разпространи коалиционното споразумение и механизма за вземане на решения,
Коментари Харесай

Ето и какво иска ГЕРБ в коалиционното споразумение

ГЕРБ популяризира съдружното съглашение и механизма за взимане на решения, които бяха показани на Национално заседание на партията през днешния ден.

В документните, които са работни, се показва, че след първата ротация

Мария Габриел ще бъде министър-председател и външен министър,

а акад. Николай Денков ще е вицепремиер и учебен министър, изброи Българска телеграфна агенция.

В плана за съглашение от ГЕРБ оферират след декември декември 2024г., ротационните мандати да бъдат по 15 месеца. От партията се афишират за правене на нова обща законодателна стратегия, като регистрират, че утвърдената през юни 2023 година е изтекла през декември същата година.

Основните цели, към които съгласно ГЕРБ би трябвало да има обединяване в съглашението са:

- Устойчиви обществени финанси, с оглед реализиране на един от главните ни цели, а точно участието на България в еврозоната; продължение на напъните и предприемане на ограничения за битка против корупцията;

- България да отключи капацитета си за ускорено икономическо и обществено развитие; осъществяване на политики за рационализация на страната, включително развиване на инфраструктурата, енергийна успеваемост и др.;

- Поставяне на образованието, в това число професионалното обучение, както и качеството на човешкия капитал като първокачествен приоритет;

- Финализиране на процеса по приемане на България в Шенген по сухопътни граници;

- Гарантиране на националната сигурност;

- Безусловно следване на европейски и евроатлантически път на развиване на страната.

Според ГЕРБ като върховен приоритет в съглашението би трябвало да бъде признато продължаването на напъните по протичащата промяна в правосъдната власт. В плана на документ от партията декларират, че дебатът по тематиката за службите за сигурност следва да бъде извършен и защото водеща по тази тематика е националната сигурност на страната, форматът за спор би трябвало да е в границите на Съвета по сигурност към Министерски съвет, а не в телевизионните студиа. В документа от ГЕРБ засягат и тематиката за състава на самостоятелните регулаторни и контролни органи, като считат, че промените в тези органи следва да са заложени в законодателни промени.

В плана на съглашение досегашната конструкция на Министерския съвет с един министър-председател и с един заместител министър-председател се резервира. Уточнява се, че както в управническата стратегия, по този начин и в подписаната от Мария Габриел и Николай Денков декларация от юни 2023 година няма закрепена дата за ротацията, по тази причина съгласно ГЕРБ ротацията би трябвало да бъде осъществена в подобаващ миг, в който рискът от политическа дестабилизация ще е редуциран до най-малко.

От ГЕРБ оферират министър-председател и министър на външните работи за втория интервал от девет месеца да бъде Мария Габриел, а Николай Денков – заместител министър-председател и министър на образованието и науката. За идващия интервал от 15 месеца, министър-председател да бъде претендентът, препоръчан от коалиция ПП-ДБ, а претендентът на обединението ГЕРБ-СДС – заместител министър-председател и министър на външните работи, а за втория интервал от 15 месеца, до привършване на четиригодишния мандат, министър-председател и министър на външните работи ще бъде претендентът, препоръчан от обединението ГЕРБ-СДС, а претендентът на обединението ПП-ДБ – заместител министър-председател и министър на образованието и науката.

В съглашението партията упорства отговорността за ръководството на държавното управление да е равно споделена сред обединението ГЕРБ-СДС и обединението ПП-ДБ. В случаите, в които едната коалиция има министър на съответното министерство, то другата коалиция да има наложително заместник-министри.

Запазва се структурата на Министерския съвет с един вицепремиер и броя на министерствата - 19.

ГЕР-СДС и ПП-ДБ ще имат право на несъгласие при взимане на решенията.

ГЕРБ желаят промени в законите за всички регулатори, тъй че ръководителите им да се избират от Народното събрание, а заместниците им - от Народно събрание по предложение на към този момент определения началник. Такава е процедурата за Българска народна банка и КФН.

Разписани са и органите, които следва да се избират с нормално болшинство: един парламентарен арбитър, омбудсман, четирима за Сметната палата, нов Фискален съвет, Комисия за финансов контрол, Комисия за обществен контрол над записаните инспектори, Комисия за защита на конкуренцията, Комисия по икономическа политика и нововъведения, Агенция за обществените предприятия и надзор, Комисия за енергийно и водно контролиране, НЗОК, Национален осигурителен институт, Комисия за отбрана от дискриминация, Комисия за отбрана на персоналните данни, Българска телеграфна агенция, КОНПИ, Съвет за електронни медии и други. Всички те могат да се изберат с нормално болшинство.

В плана на ГЕРБ е заложено като собствен върховен приоритет, страните да одобряват продължение на напъните по протичащата промяна в правосъдната власт. Това включва преди всичко, приемане на нов Закон за правосъдната власт, който да обезпечи заложените в Конституцията цели, отговарящи на интернационалните стандарти за самостоятелен съд и прокуратура, отчетна прокуратура, безпристрастни и способени магистрати, притежаващи безспорни високи морални и нравствени качества, обезпечени от ефикасен Инспекторат, в името на справедливостта, дължима от всяка правова страна на обществото.

На последващо място, след признатия Закон за противопоставяне на корупцията, антикорупционната промяна следва да продължи своя ход, като бъде признат напълно нов като концептуална логичност и функционалност Закон за лишаване на нелегално добитото имущество.

Предотвратяването на опция за владеене и предписание с така наречен „ необяснимо благосъстояние “, каквато е задачата на отнемането на нелегално добито имущество, е мярка на държавна политика за недопускане имущество с противозаконен генезис да се влее и да стане част от законната стопанска система. Обратното би означавало да не бъдат предпазени публичните ползи на правовата страна и да бъдат ощетени лицата, които получават и се разпореждат с имущество по легален път, написа в документа.

ГЕРБ подчертава и върху дебата по тематиката за службите за сигурност, като съгласно партията той следва да бъде извършен и защото водеща по тази тематика е националната сигурност на страната, форматът за спор би трябвало да е в границите на Съвета по сигурност към Министерски съвет, а не в телевизионните студиа, заключи dnes.bg.

Службите за сигурност са надпартийни и деполитизирани. Националното законодателство не планува опция кандидатури за ръководители на службите за сигурност да бъдат съгласувани или определяни от представители на политически партии или парламентарни групи. Политическата индиферентност е наложителен детайл от функционалностите и активността на службите за сигурност. Разпределение на квотен принцип в службите за сигурност, на база политическо посланичество е неприемливо. Намеса в кадровата политика и работата на службите съставлява опасност за националната сигурност, е посочено в документа.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР