ГЕРБ иска коалицията Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) да преосмисли формата

...
ГЕРБ иска коалицията Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) да преосмисли формата
Коментари Харесай

Разговорите не са в ледена епоха. ГЕРБ поиска ПП-ДБ да преосмисли формата и състава на кабинета

ГЕРБ желае обединението " Продължаваме промяната-Демократична България " ( ПП-ДБ ) да премисли формата и състава на кабинета, който ще предложи. Това стана ясно от изказване на номинираната по-рано за министър председател Мария Габриел и депутата от ГЕРБ Томислав Дончев в Народното събрание във вторник.

То идва ден откакто номинираният от ПП-ДБ за министър-председател Николай Денков за сформиране на държавното управление. Дотук се стигна, откакто преди този момент номинираната от ГЕРБ Мария Габриел.

Тогава тя и Денков оповестиха, че са се договорили за ротационно държавно управление, само че в събота Габриел сподели, че краткотрайно стопира договарянията за подобен формат. Като причина тя уточни, в който се разисква и сделката с ГЕРБ.

Във вторник Габриел посочи, че диалозите сред двете обединения не са напълно спрени.

" Разговорите не са в ледена ера, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете. Разговори може да има единствено в случай че бъдат преосмислени форматът, съставът, моделът, личностите, правилата и доверието ", сподели Габриел.

" Ако същинската цел е да стабилизираме страната и да се погрижим за хората, то всеки би трябвало да направи крачка обратно. Мандатоносителят е на ход да търси и да откри поддръжка ", добави тя в късото си изказване.

След нея депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев също прикани ПП-ДБ да сменят метода си и да създадат компромис. По думите му не може с 15% от народните представители (колкото има Политическа партия в настоящия парламент) Политическа партия да получи цялата власт и по тази причина би трябвало да предложи различен формат.

Преди седмица номинираната от ГЕРБ Мария Габриел . Тогава стана ясно, че ГЕРБ и ПП-ДБ са се договорили за експертно държавно управление с ротационни министър председатели, като първо министър председател трябваше да бъде Николай Денков, а Мария Габриел да заема поста вицепремиер и външен министър.

Междувременно обаче договарянията бяха замразени от ГЕРБ поради запис от съвещание на Политическа партия, изработен скрито от отделилия се Радостин Василев. В него се чува по какъв начин членове на партията разискват разнообразни тематики, измежду които ротационния формат с ГЕРБ, идните локални изброри и потребността от смени на управителните фрагменти в службите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР