ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България възнамеряват да предложат

...
ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България възнамеряват да предложат
Коментари Харесай

Конституционната комисия в парламента вероятно ще работи в свит състав и с ротационен председател

ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " имат намерение да предложат формула, по която отпред на непрекъснатата парламентарна комисия по конституционни въпроси да се редуват представители на всички участващи в нея партии. Това научи " Дневник " от няколко източници от договарящите обединения.

По неофициална информация разискванията към този момент са в напреднал стадий и първи ръководител на конституционната комисия се чака да бъде представител на ГЕРБ, която е най-голямата по бройка група в Народното събрание.

Комисията е основна за 49-ото Народно заседание, тъй като задачата ѝ ще бъде да предложи промени в главния закон, които да доведат до промяна на правосъдната система, в това число да трансформират структурата на Висшия правосъден съвет и пълномощията на основния прокурор.

Разговори за конституционни промени сред ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи се водят от публично от седмица на дълги срещи в Народното събрание. Активен участник в тях изненадващо стана народен представител Делян Пеевски. Той беше разгласен от партията си за един от създателите на плана ѝ за промени в Конституцията и като по неотложност зае мястото на собствен сътрудник. Заявката на " Продължаваме промяната - Демократична България " е в идващите седмици в диалозите да бъдат включени и " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ".

Няма хора: по какъв начин 12-те станаха осем

Очертава се комисията да не успее да доближи 12-те членове, които би трябвало да има съгласно гласуваното за основаването ѝ, сподели инспекция на " Дневник ". Органът би трябвало да включва по двама представители на всяка парламентарна група, само че при избирането му при започване на май, бяха избрани едвам девет: Засега не е решено дали " Продължаваме промяната - Демократична България " ще има нов представител, откакто Атанас Славов стана правосъден министър, научи " Дневник " от източници в обединението.

Според неофициална информация от представители на двете партии Българска социалистическа партия има намерение да остане с един член на комисията, а " ИТН " няма да предлага въобще кандидатури. Причината е, че и двете групи са дребни (съответно 23 и 11 души) и не доближават депутати за попълването на всички 25 парламентарни комисии.

Ротация в правна комисия

Неофициални диалози текат и за ротация отпред на правната комисия. Действащата спогодба е за шест месеца и обвързва единствено двете най-големи групи, като съгласно нея отпред на комисията е Стою Стоев от " Продължаваме промяната " в подмяна на това, че Росен Желязков от ГЕРБ е ръководител на Народното събрание.

" Смятам, че комисията по конституционни въпроси и тази по правни въпроси, тъй като тя пък е част от едно друго съглашение за ротация, би трябвало да бъдат извадени отвън подтекста на всички други сформира, управления и ръководи на комисии, които ще влязат за гласоподаване в зала ", разяснява през вчерашния ден (8 юни) пред медиите ръководителят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Въпреки че, управленията към момента не са избрани.

 Делян Пеевски: Вървим към унищожаване на поста Делян Пеевски: Вървим към унищожаване на поста " основен прокурор "

Според информация на към през вчерашния ден (8 юни) Движение за права и свободи е поискала да се включи в ротационното председателство на правната комисия в подмяна на поддръжката за промени в Конституцията

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР