(Gerard Philipe in Les Orgueilleux directed by Yves Allégret, 1953)

...
(Gerard Philipe in Les Orgueilleux directed by Yves Allégret, 1953)
Коментари Харесай

Щом веднъж сме били богове, не искаме пак да се превръщаме в хора ~ Спомен за Жерар ФИЛИП

(Gerard Philipe in Les Orgueilleux directed by Yves Allégret, 1953)

След себе си той оставя жив облика на пролет и младост. Красив, надарен, благороден, непретенциозен в живота, ослепителен на екрана. Филмите на Жерар Филип му постилат килим от популярност, а в паметта на многочислените си фенове той ще остане с функциите на Фанфан Лалето, княз Мишкин, Калигула, Мефистофел, принц Хамбургски, Ричард III. Уви, ориста отрежда да напусне този свят едвам на 36 години. Но животът му е богат с обич - с същинска, неповторима обич. Ан остава негова единствена обичана, а идващите думи са част от нейната изповед, оповестена в книгата „ Докато въздъхнеш ”, шест години след гибелта на Жерар Филип.

„ Гледам те като спиш, и всичко ми се коства мистерия – и светът, в който се носиш, и усмивката в ъгъла на устните ти, и едвам доловимото трептене на миглите ти, и голото ти безпомощно тяло.

Плувам до тебе в хладната транспарантна вода или пък очаквам да се появиш в рамката на вратата под глицинията. Ти ми казваш – „ Добро утро! ”, аз зная какво си сънувал, какви са били първите ти мисли след събуждането и въпреки всичко ти оставаш мистерия.

Разговаряме – твоят глас, твоята мисъл, думите, с които я изразяваш, са за мене нещо най-познато. Всеки от нас би могъл да довърши започнатата от другия фраза. И въпреки всичко ти, и въпреки всичко ние сме мистерия един за различен. Усмивката на Джокондата съдържа по-малка загадъчност от което и да било твое придвижване. Случва се от време на време, и такива мигове са изключителни, тъй като вдъхват религия в съвършенството на света, когато всяко разстояние сред нас изчезва. Сама съм се учудвала тогава на желанието си да умра, с цел да може това съвършенство да се резервира вечно. Но наподобява, че човек се самоубива единствено при неудача, а щастието ни подтиква към живот. Не зная, само че мисля че допирът със съвършенството ни кара да пожелаем в никакъв случай към този момент да не попадаме в кръговъртежа на битката. Щом един път сме били богове, не желаеме отново да се трансформираме в хора.

Що е любовта? Първоизточник, извор на живота, тя прави света плодовит, тя е омаята, захласът пред чудото и по едно и също време с това пред към този момент познатото, тя е възвръщане към изгубения парадайс, помиряване сред тяло и мисъл, осъзнаване на личната мощ и на личната уязвимост, обвързаност към живота, само че и равнодушие пред гибелта, убеденост, завоювана един път вечно и въпреки всичко неустойчива, неуловима, която би трябвало всеки ден отначало да се печели.

Ти беше най-хубавата ми връзка с живота. Чрез тебе разбрах също по този начин, що е гибел. Когато гибелта пристигна и за мене, няма да имам възприятието че пристигам при тебе, а ще последвам един прочут път, по който ти към този момент си минал ”.

1965 година

       

От „ Докато въздъхнеш ”, Ан Филип
Снимки ~ The Red List, lacuriositeestunebellequalite.wordpress.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР