Георги Табаков е роден през 1968 г. Завършва френски колеж

...
Георги Табаков е роден през 1968 г. Завършва френски колеж
Коментари Харесай

Вече ни трябват 2 планети, за да оцелеем

Георги Табаков е роден през 1968 година Завършва френски лицей в Мароко и френска гимназия в България. През 1994 година се дипломира със компетентност интернационалните стопански връзки в УНСС. Занимава се със личен бизнес до 1997 година Тогава е назначен за основен специалист в Министерството на търговията и туризма. От юли 1998 година е заместник-министър в същото министерство. През интервала 2000-2001 година е бил и ръководител на Българската организация за вложения. В момента е в борда на шефовете на една от водещите компании в България за ръководство на отпадъците и ръководител на Български стопански конгрес.

Г-н Табаков, зелената и кръговата стопанска система са непознати понятия за огромна част от българите. Обяснете каква е същността и изгодата от тях?

Зелената стопанска система е това, към което като цяло върви светът. Смисълът на този развой е да се преодолее така наречен линеен модел - вадим първични материали, използваме ги, а след това за 6 месеца изхвърляме 99 % от нещата, които купуваме. Правим ги на отпадък и ги заравяме някъде. Това е линейният модел, по който за жалост доста бурно се развива стопанската система през последните 200 години. Кръговата и зелената стопанска система са ориентирани към разтрошаване на въпросния линеен модел. Целта е задържане на суровините, материалите и ресурсите, без значение дали те са естествени или екологични запаси, в един кръговрат, а точно - колкото се може по-голяма част от суровините да се връщат назад в производството. Изчислено е, че сега използваме ресурсите с голяма скорост. Вече ни би трябвало 1,7 от нашата планета, т.е. съвсем 2 планети Земя, с цел да продължим да се развиваме по метода, който следваме сега. Има страни, които изразходват още в по-голяма съразмерност ресурсите. Изключително необичайно е, че в своята цивилизация човек е изразходил за последните 200 година към 33% от потребните запаси на планетата. Как да продължава това нещо? Независимо какъв брой консерватори ще кажат, че няма промени в климата, какво ще кажат Тръмп и неговите почитатели по целия свят, в действителност нещата не вървят на добре и това всеки може да го види - минимум от смяната на климата в България. В зелената стопанска система това, което главно я отличава от линейния модел, с изключение на връщането назад на ресурсите, е оценката на всички така наречен екосистемни услуги. Всичко, което черпим от природата и за което все още доста малко се заплаща. Съвсем неотдавна водата беше оценена като екосистемна услуга, за разлика от храната, която от дълго време се числи като такава. Но не се замисляме да вземем за пример, че дърветата, които изсичаме или садим, са екосистемна услуга. Всяко дърво има някаква стойност - освен като труд, който е вложен от развъждането на фиданката до засаждането. Едно дърво гълтам към 100 грама фини прахови частици, когато е добре развито в градския център и въпросната услуга, която то прави на обществото, се прави оценка на към 14 $ на година. Друго дърво, което се намира в планината или в отвън градски условия, неговата екосистемна услуга за обществото се прави оценка сред 2 и 4 $. Там няма толкоз доста прахуляк, само че пък има въглероден двуокис, който може да бъде обхванат. Екосистемни услуги са също почистването на водите. Всичко това може да звучи необичайно на огромна част от хората, само че това са извънредно значими процеси, които за жалост, отново споделям, за последните 2 века сме нарушили. Има разнообразни оценки, съгласно които в границите на 30-50 години огромна част от рибите ще изчезнат от международния океан. Това се дължи на вкисляването на водите, което непрестанно се покачва.

Пловдив е преди всичко в страната, а страната има челна позиция в Европа по замърсеност на въздуха. Какъв е потребният ни ход?

Полезният ни ход е, вместо да се дават пари за изграждане на безумна нуклеарна електроцентрала с технология от средата на 20. век, да се дадат примерно по 5 хиляди евро на семейство, което прави Румъния като държавна поддръжка. Ако създадем калкулация, ще забележим, че 2 милиона семейства у нас, в случай че получат по 5000 евро, които да влагат в слънчеви акумулатори за зареждане на домовете си, ще получат същата мощ, която считат монополистите да извлекат и да окрадат през построяването на нова електроцентрала. Така всяко домакинство, първо, става не толкоз подвластно от мрежата, второ - тя не е натоварена от самото начало, а който има електрически автомобил, може да го зарежда без проблем. Всички страни в Европа, като се изключи България, имат големи, в това число и данъчни преференции за закупуването на електрически автомобили. И това не е инцидентно - това е, с цел да се пази монополът на всички тези, които имат бизнес в региона на течните горива.

Може ли да посочите добър образец за приложение на зелена и кръгова стопанска система в България?

<Има доста положителни образци в ръководството на отпадъците, както и в построяването на разнообразни централи от възобновими енергийни източници. Това е извънредно потребно - първо, диверсифицира, второ, понижава корупционния напън от огромните енергийни планове. Благодарение на присъединението на България към Европейски Съюз и европейското законодателство, което бе въведено у нас, в страната се сътвориха компании, които ръководят процеса, който е обвързван със събиране и подбиране на опаковките. Една от тези компании, която започва от нулата през 2004 година, към този момент има вложения в размер на 70 млн. лева в разнообразни съоръжения. Скоро се откри нова мощ за разчистване и преправка на хартия в региона на Пазарджик, която е най-модерната на Балканите. Иначе по ръководството на отпадъците България се намира на положително европейско равнище. Не на всички места обаче културата на българина е на висота.

В тази връзка узрял ли е българинът за зелена стопанска система?

Процесът е сложен. Трябва да се превъртят най-малко две генерации. Повечето са привикнали с мисълта, че природата е някаква даденост. Вижте по какъв начин са издигнати българските градове и села - задният двор на всички сочи към реката и там се изхвърлят отпадъците. В Европа е назад - къщите гледат към реката.

А може ли едно домакинство да ползва независимо кръгова стопанска система, без да разчита на субсидиране?

Практиката в Европейския съюз демонстрира, че би трябвало да има помощ, било то с европейски средства или от националния бюджет. Само по този начин ще се обърне традицията.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР