ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ е роден във Велико Търново. По професия е

...
ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ е роден във Велико Търново. По професия е
Коментари Харесай

ГЕРБ бавят нарочно законите за движението по пътищата

ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ е роден във Велико Търново. По специалност е строителен инженер. Бил е два мандата общински консултант от Българска социалистическа партия в СОС. Член е на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Депутат от Българска социалистическа партия в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание, определен от 24 МИР в София. Зам.-председател на парламентарната комисия по превоз, осведомителни технологии и известия и член на комисията по взаимоотношението с неправителствените организации и жалбите на жителите. Владее съветски и британски език.

"Предложените планове няма да доведат до понижаване на жертвите по пътя "

- Г-н Свиленски, в края на април по време на публично разискване стана ясно, че Законът за придвижването по пътищата ще бъде разграничен на три - Закон за придвижването по пътищата, Закон за водачите на моторни транспортни средства и Закон за пътните транспортни средства. Как ще коментирате предложенията на ръководещите?
- Първоначалната концепция беше да се създаде нов Закон за придвижването по пътищата. До концепцията за разделянето му на три се стигна след поредност от промени в настоящия документ. В рамките на 2-3 години бяха направени над 30 промени, а откогато е влезнал законът в действие, те са над 80. Това го прави неработещ - има наслагване на нови проби, без да са обвързани със старите.
- Преди 3-4 години Българска социалистическа партия направи поредност от кръгли маси, с цел да се види дали има смисъл от нов закон, или би трябвало да се кърпи настоящият. Какво последва?
- Тогава специалисти и експерти се сплотиха към мнението, че би трябвало да се създаде нов закон. Дали ще бъде разграничен на две или на три, дали ще бъде преподреден - не е толкоз значимо. По-важно е да бъде наличен и понятен за хората. В настоящия документ има доста текстове, които са неразбираеми даже за органите, които би трябвало да ги извършват.
От тази позиция ръководещите са стигнали до решението да разделят закона на три. Едната част да е Законът за придвижването по пътищата, който се отнася директно до разпоредбите за придвижване по пътищата и отношението на водачите към пътната конюнктура. Втората част да бъде за пътните транспортни средства, в която да бъдат регламентирани условията към колите и техните категории. И третата част да е за водачите. Това е може би най-важната част. В нея ще бъдат конкретизирани категориите, методът на приемане на удостоверение за правоуправление, изпитите, които би трябвало да се поставят, и прочие
- Кои министерства ще управляват спазването на законите?
- Два от тези закона ще се управляват от Министерството на превоза, а третият - от Министерство на вътрешните работи. Според ръководещите задачата на разделянето е основаването на по-стабилна уредба, възстановяване на активността на закона, рационализиране на разпоредбите и увеличение на компетентността на контролните органи. Но в проектозаконите не виждам нов модел нито за организацията на пътната сигурност, нито за административно-наказателната отговорност, нито за образованието на водачите или за поддръжката на транспортните средства.
- Кои са новите моменти в трите плана?
- Едно от новите оферти е, че лидерът би трябвало да се яви още веднъж на шофьорски изпит, в случай че за две години допусне три тежки нарушавания. Под тежки нарушавания в закона се визират 7 вида. Сред тях са участия и образуване на гонки, шофиране в спешната лента на автомагистрала, в насрещното придвижване, прекосяване на червен светофар.
Проектът планува наложително носене на каска и жилетка от велосипедистите. От съдружие "Велореволюция " бяха изрично срещу мярката с обяснението, че единствената страна, одобрила сходен правилник, е Австралия. В Европа такова условие е имало в Македония, Сърбия и Босна, само че е отпаднало, откакто, вместо да намалее, травматизмът се е нараснал. Според велосипедистите носенето на каска е неефективно - понижават се контузиите на главата при злополука, само че в пъти се усилват контузиите по тялото. Освен това практиката за колела чартърен, която много общини вкараха, ще претърпи неуспех, защото няма по какъв начин да се обезпечат каски и жилетки за всички искащи.
Важен миг е наложителната регистрация на автосервизите. Според специалистите по този начин ще се понижи порочната процедура хора без нужната подготовка да се занимават с ремонт на коли. Трябва обаче да се внимава при тази несъразмерна регулация, с цел да не се стигне до затваряне на работещи сервизи. Ние предлагаме вместо регистрационен режимът да бъде осведомителен, а страната да управлява качеството на осъществените поправки.
В закона е залегнало предложение за наказания при неспазване на дистанцията на път отвън обитаемо място, на скоростен път и на автомагистрала. Тя е надлежно 40, 60 и 70 м. Това е неработеща мярка - лидерът няма по какъв начин да мери дистанцията до автомобила преди него, само че може да бъде санкциониран за това. Ако предлагането влезе в действие, ще се стигне до безсмислени разногласия с КАТ. В настоящия закон преценката за дистанцията е оставена на лидера.
Техническото досие на автомобила е другото встъпление, което законът планува. В него ще се вписват какви промени са направени по автомобила, годишните механически прегледи, километражът. Целта е възможен покупател да се запознае с действителното положение на колата.
Според измененията коланът става наложителен и за междуградските рейсове, които пътуват не повече от 30 км. Но би трябвало да е ясно, че за старите автобуси това е съвсем невероятно. Не е задоволително единствено коланът да е прикован към седалката. Има механически условия по какъв начин да стане това. След монтирането му рейсът би трябвало наложително да мине на механически обзор и тест. Това става в профилирани лаборатории, каквито у нас няма. Има ги единствено в Германия. А това значи, че притежателите ще би трябвало да платят в пъти повече пари, с цел да изпълнят условията. Често средствата за това са повече, в сравнение с коства возилото.
Предлага се всички стикери от предното стъкло на колите да се отстранен и да бъдат сменени от електронен стикер с чип. Той ще съдържа цялостна информация за транспортното средство - по кое време е осъществен последният механически обзор, платена ли е "Гражданска отговорност ", годишен налог и т. н.
- Не се ли забави приемането на закона? Заговори се за него още преди години...
- Да, забавянето е притеснително. Председателят на ПГ на ГЕРБ и началник на вътрешната комисия Цветан Цветанов персонално се ангажира дебатите и гласуването на законите да станат през ноември - декември тази година. Вече е юни и към момента проектозаконите липсват на банките на народните представители. Има качени оферти на електронните страници на министерствата, само че надали това е задоволително.
В края на април плановете бяха показани на кръгла маса. За страдание резултатът е много под упованията. Всъщност настоящият закон е разграничен механично на три. Т. е. от него са извадени текстовете за транспортните средства и за водачите, които са включени в съответните законопроекти. Каквото е останало, е в Закона за придвижването по пътищата.
На разискването с специалисти и експерти стана ясно, че нито едно от министерствата не си е свършило добре работата и в препоръчаните планове няма съвсем нищо ново. А основната цел на законите е понижаване на жертвите при произшествия и произшествия. Категоричен съм, че с препоръчаните закони това няма да бъде реализирано, тъй като те нямат философия.
- Какво значи това?
- В закона за водачите не виждам да се натъртва на образованието и на повишение на качеството на обучителния развой. Говореше се за въвеждането на полигони, на двустепенно образование. Това значи, получавайки удостоверение за правоуправление, след избрана подготовка водачът да може да постави изпит и да получи цялостна дееспособност, тъй като един лидер не се построява с 30 часа кормуване. Няма я философията по какъв начин да се увеличи успеваемостта на обучителния развой.
Към Закона за пътните транспортни средства няма кой знае какви упования, защото той се отнася само до техническото положение на колите. То по този начин или другояче и в този момент се ревизира. Може би там би трябвало да се включи усилване на контрола върху транспортните средства.
В разпоредбите за придвижване по пътищата още веднъж няма пояснение за какво се покачва размерът на санкциите. Те се подвигат 2-3 пъти при избрани нарушавания. За прекосяване на червен светофар санкцията скача от 100 на 150 лева Същото нарастване важи и за водачите, които не дадат преимущество на пешеходец на зебра. Двойно се усилват санкциите за погрешно паркиране - от 50 на 100 лева В същото време за каране с нараснала скорост до 10 км/ч глобата е 20 лева Явно вносителите нямат ясна философия какво желаят да реализират с повишение на размера на санкциите. Не е ясно дали задачата е да се съберат повече пари, или да има предварителна защита, която да докара до понижаване на жертвите на пътя.
Опитват се да вкарат правилото за систематичния извършител - при няколко нарушавания да се лишава книжката и се кара нов курс. Записано е това да става при 5 нарушавания. Каква е разликата дали караш с превишена скорост в обитаемо място или отвън него? Няма поредност и визия за какво се оферират промените. Май всичко се прави, с цел да се показва някаква смяна.
- Може би това е повода законопроектите да се бавят.
- Вероятно ръководещите знаят, че документите са слаби и ще срещнат сериозен отпор при дебатите в пленарната зала. Всъщност не е ясно къде се пишат законите и кой работи върху тях. Знае се единствено, че в писането им не вземат участие външни специалисти. А това провокира съществено терзание - административният потенциал не е на равнище и не може да се чака добър краен резултат. Надявам се в оставащите месеци работните групи, в случай че има такива, да си свършат работата и да внесат законопроектите за разискване в Народно събрание.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР