Георги Свиленски: Българските превозвачи бяха предадени от премиера и министъра

...
Георги Свиленски: Българските превозвачи бяха предадени от премиера и министъра
Коментари Харесай

БСП вика в НС Бойко Борисов да каже какво е направил за превозвачите

Георги Свиленски: Българските превозвачи бяха предадени от премиера и министъра на превоза

„ Българските превозвачи бяха предадени от премиера и министъра на превоза. Председатели сме на Съвета на Европейския съюз и не можем да защитим националните си ползи. Проблемът с приемането на Пакета за подвижност ще засегне към 70 000 наши транспортни средства и над 190 000 български водачи, които ще останат без работа.” Това съобщи на конференция в централата на Българска социалистическа партия зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” Георги Свиленски.

„ Както постоянно, за премиера би трябвало да има някой отговорен. Този път няма по какъв начин да е отговорна Българска социалистическа партия, че държавното управление проспа над година, с цел да вземе отношение по Пакета за подвижност и по отбрана на правата на българските превозвачи и водачи. Борисов откри провинен и това са Чърчил и Рузвелт- че по този начин са разпределили България в тази част на Европа”, добави националният представител. Свиленски добави, че през ноември м.г., държавното управление е взело решение по какъв начин да гласоподава транспортният ни министър на Съвета по превоз.

Позицията на държавното управление ни е била: „ Българската страна, благодари на Естонското председателство за положените старания за реализиране на прогрес във връзка с предлагането, поддържаме отчета за напредъка с оглед подготовката за по-нататъшен прогрес по предложенията за предложенията за авто пакет”. Правителството е взело и решение, с което министърът на превоза Ивайло Московски или упълномощени от него лица да вземат присъединяване в съвещание, касаещо Пакета за подвижност, с цел да изложи позицията на България. Според Свиленски на съвещанието на Съвета по превоз на 5 декември 2017 година, представителите на всички страни взимат отношение. Например Румъния е изразила терзание по отношение на ограничението на каботажа, въпроса за връщането вкъщи, както и възбраната за прилагане на седмична отмора в кабината на лидера и други

Отношение взимат и: Ирландия, Австрия, Чехия, Англия, Финландия, Испания, Португалия, Франция, Германия, Белгия, Словения, Швеция, Дания, Унгария, Латвия, Малта, Холандия, Люксембург, Хърватска, Полша, Гърция и Италия. България е мълчала. „ Там където е било разискването, страната ни мълчи, а тук споделят, че пазят ползите на българските превозвачи. Трябва да им е ясно, че през тази една година, те са били предадени от българското държавно управление. Тук си приказваме едно, на срещата с Макрон в Евксиноград също, само че там където би трябвало да бъдат отстоявани българските ползи, министър-председателят и министърът на превоза – мълчат” отсече Свиленски.

Едва в предишния петък, когато Народно събрание одобри позиция, с която задължи държавното управление да вземе решение и да каже какво пази от настояванията на превозвачите, има оживление.След това министър председателят се е срещнал с еврокомисаря по превоза Виолета Булц, която му е дала отговор - да си дадем предложенията. Свиленски изясни, че това значи, че до през вчерашния ден, българското държавно управление не е имало позиция и предложение по проблема, с цел да отбрани българските превозвачи. Той добави, че „ Българска социалистическа партия за България” ще изиска на следващия ден министър-председателят да рапортува в парламента- какво е свършило държавното управление за превозвачите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР